23 juni 2020

Care Property wil 60 miljoen ophalen met aandelenuitgifte

Care Property wil 60 miljoen ophalen met aandelenuitgifte (link - persartikel)
Zorgvastgoedinvesteerder Care Property wil via een versnelde private plaatsing van nieuwe aandelen 60 miljoen euro ophalen. Na dit bericht voorbeurs heeft de FSMA de handel in het aandeel geschorst.

"Deze kapitaalverhoging zal Care Property Invest (CPI) toelaten de ontwikkeling van zijn zorgvastgoedportefeuille te versnellen en haar positie als referentie in de markt te verstevigen, terwijl het een solide en stabiel dividendrendement oplevert”, aldus topman Peter van Heukelom in een toelichting.

Er worden 2.191.821 nieuwe aandelen of circa 10% van het bestaande aantal aandelen uitgegeven. Conform met een publieke uitgifte, werd ook de coupon over het eerste deel van het boekjaar onthecht (circa €0.32), waarbij de nieuwe aandelen dividendgerechtigd zijn voor het overblijvende gedeelte van het boekjaar. De kapitaalverhoging vermindert aanvankelijk de schuldgraad van 54% tot 46%. De geplande investeringen zullen de schuldgraad opnieuw doen toenemen.

In tegenstelling tot een publieke uitgifte, verloopt een private plaatsing zonder noemenswaardige korting op de beurskoers, zodat er eigenlijk bijna geen verwatering is (in tegenstelling tot wat je in de pers vaak leest).

Afronding van de plaatsing wordt vandaag verwacht, waarna de handel in het aandeel weer hervat kan worden.

Wat is het voordeel voor de institutionele investeerders bij een private plaatsing?

De institutionele investeerders hebben de nodige middelen voor een aanzienlijke investering op lange termijn in CPI. Bij een private plaatsing kunnen zij meteen een significante positie verwerven zonder beursaankoop. De handel in CPI blinkt niet meteen uit door hoge dagelijkse volumes. Een institutionele investeerder zou via de beurs dus geduldig een positie moeten opbouwen over verschillende weken of maanden. Zoniet is de impact op de koersvorming te groot. Bij een 'private' KV niets van dit alles en bovendien evenmin beurskosten en taxen. Desgevallend laat een private plaatsing ook toe dat een controlerende aandeelhouder of groep aandeelhouders zijn/hun invloed verhogen. In dit geval daalt immers het procentueel belang van de free-float.

Afronding van de kapitaalverhoging (KV)

De nieuwe aandelen werden geplaatst aan €27.25, wat een korting betekent van 5.7% tegenover de laatste koers voor de KV. Houden we rekening met de interimcoupon voor de bestaande aandelen, dan valt die korting terug tot iets minder dan 5%. Het aantal aandelen loopt door de KV op tot 24.110.034. De verwatering is dan bijna 0.5%. (10% bijkomende aandelen aan 95% van de notering : 110/109.5). De beleggers hebben het niet zo begrepen en sturen CPI op dinsdag 5% lager. Woensdagmiddag gaat er nogmaals 1.8% af tot €26.90 waarbij we lager noteren dan de intekenkoers van de KV. Beleggers blijven steeds meewarig ten opzichte van een private plaatsing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten