Indexpagina

Beursgenoteerd Vastgoed

2019


De onverzadigbare kapitaal-honger van Aedifica
25 april 2018
Vandaag gaat de vijfde publieke kapitaalverhoging van Aedifica van start. Na de beursgang op 23 oktober 2006 was er nochtans een vier jaar lange windstilte. De beurscrisis van 2008-09 zal daar wel niet vreemd aan geweest zijn. 


Genk Logistics: eerste nieuw huurcontract
16 april 2019
"Buy the rumor, sell the news!"
Het is een beproefd recept: als er geruchten zijn - in dit geval over een op handen zijnde huurovereenkomst - is 'kopen' het devies. Zodra het nieuws bekend raakt, zijn winstnemingen al aan de orde. Het koersverloop van Genk Logistics in februari en maart is daarvan een schoolvoorbeeld.


Koopjesperiode Belgische GVV voorbij
20 maart 2019
Investeerders in gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV) zullen al gemerkt hebben dat de koopjesperiode achter de rug is. De beste leerlingen stellen al een hele poos hun hoogste jaarkoers bij naar boven, terwijl ook de kneusjes hun laagste jaarkoers achter zich gelaten hebben.


Kapitaalverhoging bij Montea
22 feb 2019
Montea voert een kapitaalverhoging door van 160 M € met inschrijvingsrechten. De inschrijvingstermijn loopt vanaf vandaag 22 feb tot slechts 28 februari. Snel inschrijven is dus de boodschap.


Tubize: een turbo op UCB
11 feb 2019
Tubize houdt momenteel 68.076.981 aandelen UCB aan, goed voor 35,0% van de beurskapitalisatie. Het aantal Tubize aandelen is 44.512.598, zodat één aandeel Tubize 1.5294 aandelen UCB vertegenwoordigt. Dat is dan meteen de hefboom: geen zware 'turbo' zoals de speculatieve producten die verschillende financiële instellingen aanbieden. Uiteraard is er evenmin een stop-loss.

Reits beat Private Real Estate Funds
17 jan 2019
Gereglementeerde Vastgoedvennootschappen die beursgenoteerd zijn halen een hogere return over de lange termijn dan private fondsen.
a

2018
EPRA compendium over 2018
31 dec 2018
De EPRA of 'European Public Real Estate Association' is een vereniging van beursgenoteerde vastgoedbedrijven die continu onderzoek doen naar het reilen en zeilen in de vastgoedwereld. De Amerikaanse zusterorganisatie heet NAREIT. Ook van de Noord-Amerikaanse vastgoedbedrijven wordt door EPRA een aantal statistische gegevens bijgehouden als benchmark.

Kapitaalverhoging bij Intervest Offices & Warehouses
16 november 2018
Om zijn groeiambities te realiseren gaat  Intervest Offices & Warehouses over tot een kapitaalverhoging. De operatie loopt sinds gisteren 15 november en tot 26 november.

Commercieel vastgoed harder onderuit dan de overige GVV'n.

31 okt 2018
Eind oktober lijkt ook het ergste leed achter de rug, maar de voorbije week gingen de GVV'n over een breed front lager. Het commerciële vastgoed beleefde bange dagen eerder deze week. De betrokken GVV'n hebben de voorbije weken al stelselmatig hun laagste jaarkoers naar beneden bijgesteld. Ondanks het herstel sinds gisteren 30 okt, lijkt het wat voorbarig om al van een kentering te spreken.

Kapitaalverhoging bij Leasinvest Real Estate
20 september 2018
Na de kapitaalverhoging van Retail Estates, waarin Leasinvest Real Estate als referentie aandeelhouder volledig is gevolgd, werd reeds gefluisterd dat deze GVV wel de volgende kandidaat zou kunnen zijn voor een kapitaalverhoging. De schuldgraad van Leasinvest RE was door de KV van Retail Estates inderdaad een stuk opgelopen.

QRF City Retail
28 augustus 2018
QRF City Retail werd in september 2013 opgericht. Deze GVV (gereglementeerde Vastgoedvennootschap) heeft het tijdens zijn vijfde beursjaar zwaar te verduren. Vooral de laatste paar weken gaat het van kwaad naar erger.


Verguisde Vastgoedcertificaten
11 juli 2018
Sinds Eurocommercial Properties het Woluwe Shoppingcentrum heeft gekocht, zijn de twee overblijvende echt succesvolle vastgoedcertificaten Woluwe Shopping en Woluwe Uitbreiding in vereffening.


21 juni 2018
Het totaalbedrag van €155.2 M van de nieuwe kapitaalverhoging mag dan al groot zijn, in verhouding tot de beurskapitalisatie van deze GVV met Bel-20 zitje is ze eerder bescheiden.


4 juni 2018
Bijna een jaar na een eerste kapitaalverhoging (KV), doet XIOR student housing opnieuw beroep op de investeerders.  Het draaiboek is identiek: dezelfde uitgifteprijs voor de nieuwe aandelen van €31 evenals de relatief forse toename met één nieuw aandeel voor twee inschrijvingsrechten.


28 mei 2018
Als je een beursorder plaatst, loont het de moeite om even naar het orderboek te kijken.  Dat geldt zeker voor een minder vaak verhandeld aandeel.

Nieuwe kapitaalverhoging voor Retail Estates

13 april 2018
Bijna drie jaar na vorige kapitaalronde (waarvan hier het artikel) gaat Retail Estates opnieuw over tot een kapitaalverhoging.

Immo Corner

28 maart 2018
Eerder in maart, bij de VFB Happening 2018 werd de publicatie 'Immo Corner' voorgesteld. Deze is uitgegeven door die Vlaamse Beleggers Federatie en werd samengesteld door Gert De Mesure.

Beurscorrectie haalt premies van GVV omlaag

13 febr 2018
De meeste gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV'n, vroeger vastgoedbevaks genoemd) noteren behoorlijk lager dan hun maximumkoers van het afgelopen jaar. Daarbij komt dat de recente beurscorrectie ook behoorlijk heeft ingehakt op de koerspremies boven de nettowaarde per aandeel.


24 jan 2018
Het hing al een hele tijd in de lucht. De beheerders van de vastgoedcertifcaten van Woluwe Shopping en van Woluwe Uitbreiding hadden in twee persberichten al aangegeven dat er met twee vastgoedmakelaars, JLL et CBRE, exclusief zou onderhandeld worden om te zoeken naar een koper, wat na verkoop van het winkelcentrum daarna zou leiden tot het liquideren van de certificaten.


Bod Vastned op het resterende belang in Vastned Retail Belgium

16 jan 2018
Vastned Retail is van plan een vrijwillig en voorwaardelijk openbaar overnamebod uit te brengen op alle aandelen Vastned Retail Belgium die het nog niet bezit. Dit maakte Vastned zondagavond bekend.


Genk Logistics gaat opnieuw over tot een liquidatie-uitkering
15 jan 2018
Enkele jaren nadat reeds twee van de vijf gebouwen die deel uitmaakten van het vastgoedcertificaat Genk-Logistics werden verkocht, volgt in eind februari 2018 een volgende liquidatie-uitkering.

2017
20 dec 2017
De feeststemming op de wereldwijde vastgoedmarkt lijkt nog niet over te zijn. Het beleggingsklimaat is gunstig. 

1 dec 2017
Het zat er al een hele tijd aan te komen. Na de verkoop van het vastgoed van 'Kortrijk Shopping' aan Wereldhave Belgium op 17 januari 2015, werd het grootste deel van de verkoopopbrengst aan de certificaathouders uitgekeerd.Tegenwind voor Beaulieulaan
6 nov 2017
Het vastgoedcertificaat Beaulieulaan noteert sedert kort onder de psychologische drempel van €100. Dit eens zo succesvolle certificaat, uitgegeven in juni 1993, is nog slechts een schaduw van zichzelf.


Nieuwe kapitaalronde voor Care Property Invest
12 okt 2017
De zorgsector groeit als kool. Na Aedifica eerder dit jaar, komt nu ook Care Property Invest (het vroegere Serviceflats) met een tweede kapitaalronde.


Moeilijk verhandelbare aandelen
27 sept 2017
Op Euronext Brussel noteren enkele vehikels die nog nauwelijks verhandeld worden. Ik maakte volgend lijstje van (bevoorrechte) aandelen, fondsen of andere genoteerde beursvehikels laatst verhandeld voor 1 augustus 2017.

Kapitaalverhoging bij Montea
14 sept 2017
Montea start vandaag met de inschrijving op een kapitaalverhoging


Aedifica slaat zijn vleugels uit
26 aug 2017
Het is niet de eerste keer dat Aedifica over de landsgrenzen kijkt. De uitbreiding van de portefeuille lijkt echter in toenemende mate oostwaarts en noordwaarts gezocht te worden.

Dividend aristocraten
25 juli 2017
Dividend aristocraten zijn aandelen waarvan het dividend rendement binnen een vork van 3% tot 6% (bruto) ligt en die daarenboven het dividend gedurende een aantal opeenvolgende jaren niet verlaagd hebben.

XIOR haalt bijna €84 miljoen op met een kapitaalverhoging
9 juni 2017
XIOR is de grootste ontwikkelaar van vastgoed voor studentenflats. Na verschillende sites in Belgische universiteitssteden ging de verdere expansie over de landsgrenzen vooral in Nederland. Er staan nieuwe projecten op stapel voor een totaal van €110 mln.  Daarvoor gaat XIOR nu de boer op om nieuw kapitaal op te halen bij de bestaande aandeelhouders.

Blackrock flirt met een 5% participatie in Cofinimmo
28 mei 2017
Zodra een institutionele belegger of fonds (of ook een andere beursgenoteerde onderneming) een participatiedrempel van 5% overschrijdt, is er meldingsplicht naar de beursgenoteerde onderneming toe.

Vastgoedcertificaten nog nauwelijks verhandeld
14 april 2017
De handel in vastgoedcertificaten droogt stilaan op. Vooral voor de liquidatievehikels als Basilix en Kortrijk Shopping is het moeilijk om nog een evenwichtsprijs vast te stellen waarbij kopers en verkopers elkaar vinden.

17 maart 2017
Aedifica, de gereglementeerde vastgoedvennootschap die investeert in zorginstellingen en tehuizen voor bejaarden, voert een volgende kapitaalverhoging door.


Tweede liquidatiedividend voor Basilix
24 februari 2017
Certificaathouders van Basilix krijgen op 28 februari 2017 een tweede liquidatiedividend uitgekeerd.

Operationele vooruitgang bij vastgoedcertificaten
30 januari 2017
Het voorbije jaar konden verschillende vastgoedcertificaten uitpakken met huurverlengingen en/of nieuwe huurcontracten.2016
Forse kapitaalverhoging bij TINC
8 december 2016
Bij TINC (The Infrastructure Company) Website/Nieuws gaat momenteel een forse kapitaalverhoging door.

Keuzedividend
6 december 2016
De bedrijfspolitiek waarbij aan de aandeelhouders een keuzedividend wordt aangeboden wordt vaak aangeduid met het engelstalig acronym 'DRIP': Dividend Reinvestment Plan.

Waarom investeren in beursgenoteerd vastgoed?
30 november 2016
De centrale banken wereldwijd maken het monetaire beleid steeds lakser en hanteren een nulrente of zelfs een negatieve rente. Dat impliceert dat ook de banken ertoe genoopt zijn om de rentevergoeding op spaarboekjes te laten dalen tot het wettelijk minimum.

Liquidatie vastgoedcertificaat Oudergem Gemeenteplein
28 oktober 2016
Het laatste liquidatiedividend van het vastgoedcertificaat Oudergem Gemeenteplein wordt maandag 31 oktober uitbetaald.

10 oktober 2016
Gert De Mesure publiceert op het publieke deel van zijn website een presentatie over de Belgische GVV's

14 september 2016
Befimmo, de GVV die gespecialiseerd is in Brusselse kantoren, gaat een kapitaalverhoging met inschrijvingsrecht voor bestaande aandeelhouders doorvoeren.

14 juni 2016
Voor een lange-termijnbelegger is het rendement van een aandeel een bijzonder belangrijk gegeven. De bijdrage van dividenden in de totale return is immers primordiaal, vooral op doorheen de economische cycli.

Fagron kapitaalverhoging: een win-win situatie?
13 april 2016
Het traject voor de kapitaalverhoging is vorige maand uitgetekend: morgen 14 april moet een bijzondere algemene vergadering zijn zegen geven aan het financieringsplan dat het kapitaal moet versterken met €220 miljoen.
1 maart 2016
Op de KBC site wordt vermeld dat het vastgoedcertificaat "Immo Mechelen City Center NV" voor ruim 80% door het publiek onderschreven was. De rest zou bij institutionele investeerders geplaatst worden. In tegenstelling tot de overige vastgoedcertificaten, werd dit uitgegeven aan €1000, voor een bruto opbrengst van €28,5 miljoen.


2015
30 december 2015
Bij vorig artikel begin oktober, was ik uiteraard niet op de hoogte van de overnameplannen van Solvay. De acquisitie van Cytec is intussen al achter de rug.
1 oktober 2015
Monoholdings zijn moederbedrijven boven grote beursgenoteerde bedrijven die als nagenoeg enig actief een aanzienlijk aandelenpakket hebben in het beursgenoteerde bedrijf.

8 september 2015
Wie investeert in een gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) dient zich twee vragen te stellen:
1) Evolutie van GVV tov de sector
2) Vooruitzichten van de sector van beursgenoteerd vastgoed tov de brede aandelenmarkt
24 Augustus 2015
Ook de gereglementeeerde vastgoedvernnootschappen (GVV's) worden momenteel meegesleurd in de eerste zware beurscorrectie sinds 2011. Is het meeste leed geleden of zitten we middenin een vrije val waarvan de bodem nog niet in zicht is?  De enige zekerheid daarbij is dat de beurslogica pas terugkeert als de kater verteerd is ... en daar zijn we momenteel nog niet aan toe.
7 juli 2015
Het is eens te meer een schoolvoorbeeld van “Sell the rumour” gebleken, maar voor een bijhorend “Buy the news” is de timing onzeker.

4 juni 2015
Op de website(s) van KBC vindt de belegger vrij veel informatie in verband met beursgenoteerd vastgoed, en laat dat nu net het thema van deze blog zijn. Aangezien die informatie onmiddellijk ofwel na registratie beschikbaar is, ligt het voor de hand om hier een extra blogartikel aan te wijden.

7 mei 2015
Voor een lange-termijnbelegger is het rendement van een aandeel een bijzonder belangrijk gegeven. De bijdrage van dividenden in de totale return is immers primordiaal, vooral op doorheen de economische cycli.

5 mei 2015
Op de Bolero site meldt een blogartikel dat ook Retail Estates naar alle waarschijnlijkheid zeer binnenkort overgaat tot een kapitaalverhoging.

Cofinimmo: geplande kapitaalverhoging
13 april 2015
Cofinimmo plant een kapitaalverhoging van €300 miljoen, zo werd op Express.be bekendgemaakt. De modaliteiten zijn in een eerste persbericht van Cofinimmo (pdf) nog niet vrijgegeven.

Beursgenoteerd residentieel vastgoed
23 maart 2015
Op Euronext Brussel noteren drie vastgoedbevaks van residentieel vastgoed en sedert het wetgevend kader veranderd is, horen we eigenlijk 'gereglementeerde vastgoed vennootschappen' te schrijven. Het zijn (gewoon alfabetisch): Aedifica, Care Property Invest en Home Invest Belgium.

Eerste liquidatie-uitkering voor Kortrijk Ring Shopping
9 februari 2015
Zoals al vermeld in vorige posting: Vastgoedcertificaten in de laatste rechte lijn was er een akkoord over de verkoop van Kortrijk Ring Shopping met Wereldhave Belgium en de Federale Verzekeringen zonder opschortende voorwaarden.


Marcel Thirylaan: 'vereffeningscoupon'
27 januari 2015
Zoals aangekondigd in een vroeger artikel "Immo-Marcel Thiry naar liquidatie", (8 nov '14) bereikt Marcel Thiry nu de eindmeet. Coupon nr. 17 en volgende aangehecht, inclusief mantel hebben betrekking op een finale vereffening van dit vastgoedcertificaat.2014

Vastgoedcertificaten in de laatste rechte lijn
24 december 2014
Waar we het voorheen nog konden hebben over een eindejaarsrally, dienen we de goede prestatie van de vastgoedcertificaten nu eerder te kwalificeren als de laatste rechte lijn naar de aankomst. Liquidaties van de resterende vastgoedcertificaten zijn immers het prominente nieuws in dit marktsegment.

Befimmo: in de marge van het keuzedividend
27 november 2014
Vastgoedbevak Befimmo noteert vanaf vandaag ex-dividend. Het interimdividend bedraagt € 2,59 bruto of € 1,9425 netto. Dit betreft opnieuw een keuzedividend.

Basilix: morgen 26 nov ex-coupon
25 november 2014
Volgend persbericht verscheen op de KBC site.
(De ex-coupondatum werd later rechtgezet. De correctie is in onderstaande tekst doorgevoerd.)

Marcel-Thiry naar liquidatie

8 November 2014
Na een juridische uitputtingslag is het dan toch gelukt. Volgend een persbericht op de KBC site van eind oktober schept duidelijkheid:

Diegem-Kennedy ex-coupon, Liquidatie dividend Oudergem

26 september 2014
Vanaf gisteren 25 september noteert vastgoedcertifiaat Diegem-Kennedy ex-coupon.
Op dinsdag 30 september wordt de coupon uitbetaald.


Benchmark: Vastgoedbevaks ten opzichte van de brede aandelenmarkt
13 juli 2014
De evolutie van de sectorindex REITE van Europese vastgoedbevaks wordt vergeleken met de FTSE Eurofirst 100 en de sectorindex BEREP van Belgische vastgoedbevaks wordt vergeleken met zijn Europese evenknie en met de BEL20.

Kapitaalverhoging Montea
12 juni 2014
Gert De Mesure zet alles op een rijtje. Link
... inclusief een beknopte uitleg waarom de koers van een inschrijvingsrecht meestal daalt in de loop van de inschrijvingsperiode.

4 juni 2014
Mono-holdings zijn moederbedrijven boven grote beursgenoteerde bedrijven die als nagenoeg enig
actief een aanzienlijk aandelenpakket hebben in het beursgenoteerde bedrijf.
We tellen nog drie mono-holdings genoteerd op Euronext Brussel. (Vroeger waren er wel meer.)

5 mei 2014
De bloedarmoede bij de vastgoedcertificaten laat zich al enkele jaren voelen. Er zijn geen nieuwe uitgiftes meer en de bestaande certificaten worden elk op beurt geliquideerd. Er is wel een groot verschil tussen een ‘uitvaart eerste klasse’ en een ‘anonieme begrafenis’.

1 april 2014
Als grote familiale aandeelhouder in een beursgenoteerd bedrijf, heb je een meldingsplicht over je aan- en verkopen van een aandelenpakket. Tegelijk is het evident dat een familiale aandeelhouder zomaar niet kan verzaken aan een kapitaalverhoging. Dat zou immers een bijzonder slecht signaal geven naar de markt en een verkoopgolf veroorzaken.

12 maart 2014
Ascencio is nog steeds de kleinste bevak die in het retail segment investeert. Een belangrijk deel van het patrimonium zijn de supermarkten van Mestdagh (of ook Super-M). Deze keten is vooral in Wallonië erg verspreid, wat ook een concentratie aan activa in het zuiden van het land impliceert.
20 februari 2014
Het ‘jongste’van de vastgoedcertificaten van winkelcentra is intussen ook aan zijn twintigste boekjaar toe. Bij het laatste jaarverslag werden enkele cijfers toegelicht. Maar het juridisch steekspel met Redevco, de maatschappij boven ex-huurder C&A eist de meeste aandacht op.

15 januari 2014
De Petercam returnindex van de vatgoedcertificaten (BRECS) sluit 2013 af op een historisch maximum. Tegelijk heeft het couponrendement voor het eerst sedert oktober 2011 opnieuw (net) onder 6% postgevat


2013

 16 December 2013
Gert De Mesure heeft vandaag een mooi overzicht gepresenteerd van de jaarprestatie van de verschillende vastgoedbevaks.
Premies en discounts ten opzichte van de netto activa waarde (NAV) lopen uiteen van -12.2% voor Befimmo tot +66.5% voor WDP. Daarbij wordt niet aangeraden om WDP dan maar te verkopen om een positie in Befimmo te nemen.

23 Oktober 2013
Eén van de erkende anomalieën van de aandelenmarkt is dat over de lange termijn aandelen van kleine en/of middelgrote bedrijven het beter doen dan die van grote ondernemingen. (...)

Vastgoedcertficaten: een markt met twee snelheden
18 Oktober 2013
Het is hier al herhaaldelijk aan bod gekomen hoe de certificaten van commercieel vastgoed stuk voor stuk boven hun uitgiftekoers noteren, terwijl de kantoorcertificaten in het beste geval nog ongeveer de helft daarvan halen

Stijgende rentevoeten laten vastgoedcertificaten nog ongemoeid.
16 september 2013
Het is intussen onmiskenbaar dat de rentevoeten het dieptepunt achter zich gelaten hebben. Ondanks alle 'quantitative easing' van de FED, is de rente op de "10-year treasury" opgelopen tot dicht bij 3%. Ook in Europa is de tendens van de rentevoeten eerder stijgend. Sommige economische sectoren hebben daar eerder last van dan andere.BRECS index opnieuw richting top
22 Augustus 2013
De Petercam returnindex van de Belgische vastgoedcertificaten (BRECS) stoomt opnieuw op richting het topniveau van oktober 2011. De hausse werd toen vooral gedragen door het de zustercertificaten Woluwe Shopping en Woluwe Uitbreiding en de speculatieve koersklim van Westland Shopping en Westland 2004.

6 Augustus 2013
Als veel beleggers met verlof zijn, gaat de handel in vastgoedcertificaten door op zomers ritme. De dagomzet  zakt drastisch terug. Orderboeken zijn minder gestoffeerd en het risico op willekeurige koerspieken en onvoorziene uitschuivers is hoger dan normaal. Hierbij het tabelletje met de laatste noteringen van vandaag.


Vastgoedcertificaten goedgeluimd de vakantie tegemoet
2 juli 2013
Het eerste semester van 2013 hebben de vastgoedcertificaten een inhaalbeweging ingezet na een belabberd 2012. Bij de laatste notering op 20 juni heeft de Petercam BRECS returnindex opnieuw de kaap van de 70.000 gerond. Het rendement is tot 6% teruggevallen. Daar kunnen obligatiehouders alleen maar van dromen.


Kapitaalverhoging bij Leasinvest Real Estate
4 juni 2013
Na de geslaagde kapitaalverhoging bij Aedifica eind vorig jaar, was het geruchtencircuit al goed op gang gekomen dat Leasinvest Real Estate wel de volgende in lijn zou zijn om vers kapitaal op te halen. En zo geschiede...


Befimmo versus Cofinimmo
27 mei 2013
Vastgoedbevaks
Deze twee vastgoedbevaks maken deel uit van de BEL20 index. Daarnaast noteren nog acht zulke bevaks op de continumarkt en vier op de contantmarkt met dubbele fixing. De vastgoedbevaks voldoen aan specifieke richtlijnen vastgelegd bij KB. Bevaks dienen bvb minstens 80% van de winst uit te keren. Daartegenover stonden tot voor kort enkele belangrijke voordelen, zoals een lagere RV op de dividenden en een vrijstelling van RV voor de bevaks die hoofdzakelijk in residentieel vastgoed investeren… van dit alles blijft weinig of niets meer overeind.


Vastgoedcertificaten vinden de weg naar boven
14 mei 2013
Als we de Petercam BRECS returnindex erbij nemen, lijken de vastgoedcertificaten opnieuw de weg naar boven gevonden te hebben. Sedert vorig artikel in april stoomt de index gestaag hoger. Op 9 mei werd opnieuw 69.000 gehaald. Dit niveau zagen we het laatst in november 2011. De grafiek maakt veel duidelijk ...


Raken de kantoorcertificaten uit het verdomhoekje?
11 april 2013
De kantoorcertificaten lijken zich niet te kunnen onttrekken aan de neerwaartse koersspiraal die al jaren de return ondergraaft. Enkel het weinig verhandelde "Sint-Goedele" certificaat handhaaft zich met €145 nog boven de helft van de oorspronkelijke intekenkoers. Verder zijn Beaulieulaan en Zénobe Gramme de twee overige kantoorcertificaten die nog ruim meer dan €100 halen.

15 maart 2013
De Petercam BRECS (Belgian Real Estate CertificateS) returnindex is opnieuw aanbeland op het niveau van bijna twee jaar eerder. Zie daarvoor het het blogartikel: BRECS index vastgoedcertificaten topt boven 65.000. Aangezien het een returnindex betreft, die rekening houdt met de uitbetaalde netto-coupons, zijn de koersen van de certificaten gemiddeld dus duidelijk lager beland.


Communicatie schiet tekort
9 maart 2013
Het is soms al moeilijk om uit te leggen dat een certificaathouder geen mede-eigenaar is van het gebouw in tegenstelling tot de aandeelhouder van een vastgoedbevak. ...


Vastgoedbevaks: prestaties over 2012 en perspectieven
19 februari 2013
Gert De Mesure publiceert op zijn website volgende tabel met de koersprestaties (24-dec-2012) van de vastgoedbevaks sinds eind 2011 en eind 2010. Ook de netto acitva waarde (NAV) en de premie/discount tov de koers zijn vermeld, alsook het dividend, rendement en de netto schuldpositie.


Vastgoedcertificaten: uitgebodemd of niet?
27 januari 2013
Sedert de laatste posting in december heeft de Petercam BRECS returnindex van de vastgoedcertificaten een veeleer vlak verloop gekend. (...)


2012

2012 is een mager jaar geweest
21 December 2012
Reeds toen ik in februari 2012 een artikel over de vastgoedcertificaten titelde "
Over de top", zat het er eigenlijk aan te komen.


Kaalslag in certificatenland
7 december 2012
Louvain-la-Neuve
Nadat vorige maand Horizon bekend maakte dat er een (niet bepaald riant) aankoopbod op tafel lag, is het ditmaal de beurt aan Louvain-La-Neuve (LLN). Dit certificaat uit 1976 werd destijds uitgegeven tegen 50.000 frank en slechts bij veiling verhandeld. Na een split in 5, werd het certificaat op de intussen ontstane contantmarkt voor vastgoedcertificaten verhandeld vanaf eind de jaren tachtig.


Basilix maakt het verschil
29 november 2012
Basilix slaagt er als één van de weinige vastgoedcertificaten in om over het voorbije boekjaar een hogere coupon uit te betalen (€22,90, betaald morgen 30 november) dan vorig jaar (€21,50). Bruto bedraagt de toename zelfs €3.04 tot €27,0144.


Kapitaalsverhoging Aedifica
25 november 2012
Aedifica heeft duidelijk de ambitie om de grootste vastgoedbevak voor residentieel vastgoed te blijven. Vorige kapitaalsverhoging dateert van slechts twee jaar terug. Toen kon per 5 bestaande aandelen op twee nieuwe ingetekend worden aan €33.45, wat het aantal aandelen met 40% liet toenemen. Schulden ten opzichte van het eigen vermogen daalden drastisch. Maar het voorbije investeringsprogramma overstijgt opnieuw de beschikbare middelen.

Vastgoedcertificaat Kortijk Ring Shopping opnieuw onderuit

14 november 2012
Gisteren maakte het vastgoedcertificaat Kortijk Ring Shopping opnieuw een ferme koersduik naar €337, een voorlopig meerjaren-minimum. Puur technisch gezien is de aanleiding duidelijk. Er was één enkel groot (588 stuks) verkooporder tegen marktkoers.


11 november 2012
Het is best mogelijk dat de vastgoedcertificaten uiteindelijk de bevaks volgen in een schuchter herstel naar het einde van 2012 toe. Maar tegelijk blijft duidelijk dat voor verschillende certificaten het leed nog niet geleden is.


Genk Logistics: te laat voor paniekverkoop
24 oktober 2012
Met de sluiting van Ford Genk in het vooruitzicht gesteld voor 2014 heeft de koers van Genk Logistics gisteren al een forse duik genomen tot het laagste niveau van het jaar.
Het nieuwe vastgoedcertificaat slaat op Laboratoria en Kantoren voor de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Raymonde de Larochelaan 1 te 9051 Sint-Denijs-Westrem (The Loop, Gent)


10 oktober 2012
De dalende trend bij de koersen van vastgoedcertificaten zet zich door. Begin oktober 2012 is de Petercam BRECS index van de vastgoedcertificaten gedaald beneden 63000. Dit niveau werd begin februari 2011 voor het eerst overschreden en de BRECS index daalt nu ook voor het eerst opnieuw tot datzelfde niveau.

19 Sep 2012
De marktstemming en tendens bij enkele vastgoedcertificaten

10 Sep 2012
Op 1 september publiceerde de beheerder van het vastgoedcertificaat Kortrijk Ring Shopping de resultaten over het eerste semester. (Het boekjaar valt samen met een kalenderjaar). Het resultaat wordt door de belegger niet echt geapprecieerd en het certificaat stelde in de loop van vorige week zijn 52 weeks minimum bij tot €400. Doordat de verkoopdruk aanhoudt, gaan we hoogstwaarschijnlijk nog wel lager.

Vastgoedbevaks benen certificaten bij
11 Aug 2012
Sedert de aandelenmarkten de correctie van zich afschudden, hebben de defensieve sectoren ook de wind in de zeilen. Het schoolvoorbeeld van een defensieve sector zijn de vastgoedbevaks, die voorspelbare inkomsten genieten. Het groeipotentieel is eerder...

Beaulieulaan
24 Jul 2012
Het vastgoedcertificaat Beaulieulaan betaalt op 31 juli zijn jaarlijkse coupon uit. Het brutobedrag stijgt €0.2824 tot €14.6152 maar door de gestegen roerende voorheffing daalt de netto-coupon €0.251 tot €12.8965. Van het brutobedrag is er een...


Archiefstukken gepubliceerd op Mining Corner (2012)
Vastgoedcertificaten zonder schwung de zomer tegemoet
07-Jun-2012
De Petercam Brecs returnindex van de vastgoedcertificaten vertoonde doorheen de maand mei een zeer vlak verloop. Sedert wij eind april postgevat hebben beneden 68000, waren de wekelijkse schommelingen zonder veel betekenis. Het gemiddelde couponrendement blijft daarmee op 6.37%.

Stijgende trend gebroken
May 05, 2012
De vastgoedcertificaten zijn 2011 niet alleen goed doorgekomen, zij hebben de BEL-20 netto returnindex ruim het nakijken gegeven. Hoe liggen de kaarten nu? Benchmark: ...

Er roert wat bij de vastgoedcertificaten
Mar 24, 2012
BRECS index stabiliseert
Na een eerder zwakke periode eind 2011 en begin 2012, is de dalende tendens onderbroken. De BRECS returnindex heeft begin maart opnieuw postgevat boven 68000.

Over de top
Feb 20, 2012
De vastgoedcertificaten hebben lang de zwaartekracht getrotseerd en hebben na een indrukwekkende koersrally de Bel20 return aandelenindex ver achter zich gelaten. Eind vorig jaar had ik het er al over...


Archiefstukken: 2011 en vroeger
Raken vastgoedcertificaten buiten adem ?
Dec 08, 2011
Benchmark: Enige maanden geleden heb ik voor het eerst de vergelijking gemaakt tussen de BEL20 netto return index en de Petercam BRECS index van de vastgoedcertificaten. Deze laatste is eveneens een...

Woluwe Shopping houdt de markt van de vastgoedcertificaten recht
Nov 09, 2011
De BRECS returnindex (Petercam) van de vastgoedcertificaten heeft postgevat boven 70.000 (eind 1985 = 10.000). Over de voorbije 12 maanden komt de return daarmee op 16% waarmee de BRECS met ruime marge de returnvariant van de BEL20 het nakijken geeft.

Vastgoedcertificaten: een houvast in barre beurstijden?
Sep 13, 2011
De voorbije zomermaanden brachten naast regen en onweer ook barre tijden voor de belegger. De schuldencrisis van de begrotingszondaars uit de eurozone werd een vicieuze cirkel waarin na de banken de...

Vastgoedcertificaten: de kaarten geschud - Jul 06, 2011 –
Met de verlofperiode voor de boeg, kunnen we ervan op aan dat de omzetvolumes voor de vastgoedcertificaten zullen terugvallen. Voor wie toch wil handelen, is dat geen gemakkelijke periode. Het...

Vastgoedcertificaten houden beter stand dan Belgische aandelen
Jun 13, 2011
BRECS indexDe Petercam BRECS returnindex aarzelt de voorbije maand tussen winst en verlies na de rally van de voobije maanden. De vastgoedcertificaten laten daarmee de aandelen achter zich, waar de...

May 10, 2011
De Petercam BRECS returnindex (Belgian Real Estates Certificates) heeft een versnelling hoger geschakeld. Nadat eind maart de 65.000 drempel werd gesloopt, ging het in april snel enkele duizenden punten hoger.

Een liquidatiedividend voor GenkLogistics?
- May 01, 2011 -  opnieuw gepost op 'Beursgenoteerd Vastgoed' op 30 okt 2016
Lange termijnbeleggers in Genk Logistics hebben al een en ander meegemaakt.
Uit een vorige posting volgende paragrafe: Tijdens de mislukte overname-saga in de zomer van 2007 (de kandidaat overnemer... 

Index vastgoedcertificaten topt boven 65.000
Apr 05, 2011
De Petercam returnindex van de vastgoedcertificaten (BRECS) topt op het eind van het voorbije kwartaal net boven 65.000. De returnindex gaat terug tot eind 1985 en is toen gestart aan 10.000.
Door het hoge dividendrendement van vastgoedcertificaten...

Marcel Thirylaan: Double and Quit ?
Feb 14, 2011
Het is niet ongewoon dat de koers van een liquidatie-vehikel zeer sterk fluctueert. Sinds de uitkering van de eerste vereffening eind november 2010 (€45.27), hoort Marcel Thirylaan tot deze categorie. De activa bestaan uit een ingehouden bedrag op...

Anatomie van een herstelrally
Jan 26, 2011
In de schaduw van de steraandelen opereert op Euronext Brussel de fixingmarkt, waar ondermeer vastgoedcertificaten verhandeld worden met één enkele dagnotering, gevormd om 15:00.
Het is een markt waar nieuws schaars is en elke hint in een...

Vastgoedcertificaten eindigen 2010 op een valse noot
Jan 12, 2011
De BRECS (Belgian Real Estate Certificates) return index heeft 2010 afgesloten op een valse noot, nadat eerder in December het 62500 niveau overschreden werd.
Veel had te maken met een flinke uischuiver van Beaulieulaan, het enige kantoorcertificaat...

"Retail-vastgoed": return en dividendrendement
Dec 22, 2010
“Retail-vastgoed” heeft betrekking op winkelcentra of individuele winkelpanden, meestal langs invalswegen. Bij beursgenoteerd retail-vastgoed heeft de belegger nog de keuze tussen vier Belgische bevaks en een aantal vastgoedcertificaten....

Winkelcentra leiden de certificatenmarkt hoger
Dec 17, 2010
De afgelopen paar maanden konden de vastgoedcertificaten opnieuw enkele procenten bijschrijven, terwijl de bredere aandelenmarkt doorheen rally’s en correcties laveert. 
Per saldo begint de BRECS (Belgian Real Estate CertificateS) returnindex de...

Beaulieulaan: verkoop afgeblazen
Nov 04, 2010
Het vastgoedcertifcaat Beaulieulaan heeft betrekking op de gebouwen Upper & Middle Building, Beaulieulaan 5-7 en 9-11, 1160 Oudergem, eigendom van NV Immo-Beaulieu en in lease gegeven aan de Europese Unie.De lease-overeenkomst werd begin 2006...

Index vastgoedcertificaten op absoluut hoogtepunt  Oct 10, 2010
De Petercam BRECS returnindex sluit het derde kwartaal van 2010 op een absoluut hoogtepunt af. 
BRECS staat voor Belgian Real Estate CertificateS. Op 30 September noteert de BRECS index (met basisjaar 1985=10.000) op 61.067 en sinds een maand boven...

Naar een verkoop van Westland Shopping  - Oct 10, 2010
Atenor brengt een bod uit op vastgoedcertificaat 'Westland Shopping'.Atenor zou €825;bieden per certificaat. De handel werd op 1 oktober geschorst, wegens de aankondiging van het bod. Sindsdien werden...


Vastgoedcertificaten beneden €100 - 9 Jul 2010
Afgezien van Beaulieulaan zijn kantoorcertificaten de kneusjes van de markt: even zovele horrorstories die de certificaathouder met niet recupereerbare verliezen hebben opgezadeld.  Allen werden ze ooit aan 10000 BF of bijna €250 naar de markt gebracht, maar nog slechts vier op negen halen een koers van meer dan €100. We hebben het nu over de vijf kantoorcertificaten beneden €100. Zijn het koopjes ?


Kroniek van een aangekondigde dood: hoe moet het verder met kantoorcertificaten?
8 Jul 2010
"Kroniek van een aangekondigde dood".  Om eens met een titel van een roman van Gabriel García Marquez te beginnen…
We hebben het nu over vastgoedcertificaten uit het minder succesvolle segment: kantoorcertificaten…
 

Couponrendement koersondersteunend?

Kogel door de kerk (verkoop Marcel-Thiry Immo)
http://gwyde.blogspot.com/2010/04/kogel-door-de-kerk.html