24 mei 2023

Benchmark van de netto-return index van Belgische vastgoedmaatschappijen t.o.v de BEL-20 NR

Naast de prijsindex van de vastgoedmaatschappijen met notering op Euronex Brussel, is er tegelijk ook een netto-return versie. Een netto-return index geeft aan hoe een portefeuille evolueert waarbij telkens de netto-coupon in het betrokken aandeel geherinvesteerd wordt. 

Doordat vooral GVV'n vaak een hoge coupon uitbetalen, bouwt de netto-return index een stelselmatige voorsprong uit t.o.v de prijsindex. Maar indien de netto-return index verlies maakt, betekent dat meteen ook dat de koersen fors teruglopen, waarbij het koersverlies hoger oploopt dan de uitbetaalde dividenden.

De netto-return index van Belgische vastgoedmaatschappijen met ISIN code BE0004644853 bestaat sedert april 2020, net zoals de prijsindex. Hierbij een hsitorische grafiek van de Euronext site.

Netto return index van "Vastgoedmaatschappijen genoteerd op Euronext Brussel" 

De index is ruimer dan enkel de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV'n). Andere vastgeoedmaatschappijen (bvb  Atenor, Immobel, Nextensa en VGP) maken er ook deel van uit.

Zowel het Luxemburgse Shurgard als het Nederlandse Eurocommercial Properties zijn ook in die index opgenomen. Beide zijn ook in België actief.

De samenstelling met gewichten geldig in 2021 werd vermeld in het artikel van 8 Feb 2022. Sindsdien is Befimmo uiteraard uit de index geschrapt.

Benchmark t.o.v de Bel-20 netto return

Als we vergelijken met de BEL 20, moeten we ook daar de netto-return variant beschouwen. Sommige BEL-20 aandelen zijn ook goede dividendbetalers, maar bij andere is het bedrag eerder karig, vooral indien de betrokken aandelen er een mooi beursparcours op zitten hebben.

Nota: De samenstelling van de BEL-20 korf wordt jaarlijks herzien; ook dat heeft invloed op het verschil dat ontstaat tussen de prijsindex en de netto-return index. Historisch goede divdendbetalers waarvan het perspectief minder rooskleurig oogt, moeten doorgaans plaats maken voor de groei en herstelverhalen van het afgelopen jaar.

De benchmark loopt sinds april 2021, dus over iets meer dan 2 jaar. Er zijn geen numerieke data beschikbaar die teruggaan tot een jaar eerder.

Benchmark van de Belgische Real-Estate NR index t.o.v de Bel-20 netto return.

De volatiliteit van de bredere BEL-20 netto return index (rechter as) is beduidend lager dan die van de Real-Estate BE-Return index (linker as). De asindeling zorgt voor een perfecte vergelijkbaarheid. Waar de BE-RE return index vanaf mei 2021 snel uitloopt op de BEL-20, komt vanaf 2022 de klad erin. Een eerste dreiging (wanneer de FED stopt met QE en de rente begint te verhogen) wordt nog afgewend, met een tweede piek in april 2022 tot gevolg. Als ook de ECB het geweer van schouder verandert, is het hek voorgoed van de dam. Vanaf midden augustus tot begin oktober gaat de vastgoed index brutaal onderuit. Alle winst t.o.v de Bel-20 NR gaat verloren en de vastgoed BE-RE NR index geeft terrein prijs tegenover de Bel-20 NR. Het komt niet meer echt goed. De Bel-20 herstelt eind 2022 mooier en de opflakkering van de BE-NR begin 2023 is ook al geen lang leven beschoren.

De vastgoedmaatschappijen hebben over een breed front terrein moeten prijsgeven. De logistieke groeiverhalen van de voorbije jaren (WDP, Montea, VGP) zijn onderuit gegaan. Ook de GVV'n uit de residentiële en zorgsector hebben moeten inbinden. Aedifica, CP-Invest, Home-Invest en XIOR noteren allen beduidend lager dan de voorafgaande jaren.

Spreiding over verschillende sectoren zorgt voor een beduidend lagere volatiliteit dan een selectie van aandelen met intrinsiek lage ß uit dezelfde sector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten