20 april 2023

Nog steeds koerszwakte bij Belgische GVV'n

Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen noteren nog steeds zwak op Euronext Brussel. Wie het dagelijkse lijstje van koersuitschuivers opvolgt, ziet voordurend één of meer GVV'n opduiken. Bij de beste performers van de dag zijn ze eerder zeldzaam.

Toch is niet alles kommer en kwel. In het licht van de dividenduitkeringen, moeten we rekening houden met het aantal GVV'n dat reeds ex-dividend over boekjaar 2022 noteert. Zo knipte CP-Invest het dividend over 2022 bij de kapitaalverhoging in januari. Dit dividend (€1.00) wordt normaal pas eind mei uitgekeerd. Wereldhave Belgium knipte op 17 april het dividend (€4.20) dat gisteren 19 april uitbetaald werd. De hoge rendementen maken dat de koers van de GVV'n procentueel een ferme duik neemt. Het koersherstel kan in het huidige beursklimaat wel wat op zich laten wachten. 

Home Invest Belgium, dat ook bijzonder zwak noteert, betaalde eind 2022 de interimcoupon van €0.85 uit. In mei volgt nog het bescheiden slotdividend. Het boekjaar van Ascencio volgt niet het kalenderjaar; het dividend [€3.95) werd al op 6 februari uitgekeerd. Morgen volgt XIOR dat het slotdividend over 2022 en een voorschotdividend voor 2023 zal uitkeren.

Vastgoed ontwikkelaar Nextensa keert €2.60 (10 ct hoger dan vorig jaar) uit, bij een winst van €7.18 per aandeel. Sinds het GVV statuut werd opgegeven, is de pay-out significant gedaald. Dit heeft er ook toe bijgedragen om de schuldgraad terug te brengen tot 42.6%. Mede daardoor daalt het totaal van betaalde rente en stijgt het verschuldigde rentepercentage nauwelijks. 

Hier vind je de lijst met koersen momenteel bijgewerkt tot 19 april, maar latere updates volgen.

Nieuw in de tabel is de koersevolutie over 2023 (sinds 30-12-2022, de laatste notering van vorig jaar). Sinds eind 2021 zijn de meeste GVV'n erop achteruitgegaan. Uitzonderingen vinden we onder de GVV'n uit het retail segment die nooit volledig hersteld zijn na de COVID crisis en eind 2021 ver onder hun historische maximum koersen noteerden. Steevast hebben ze een hoog netto rendement dat de gestegen obligatierentes het nakijken geeft.

Het beeld is  meer verscheiden sinds eind 2022. Maar ook hier moeten we de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen wegens  GVV'n die vroeg op het jaar hun dividend uitkeren.

Enkele sleutelgegevens vind je hieronder. 


Sleutelgegevens uit de koerstabel, bijgewerkt op 19 april.

De 'strength' wordt bepaald door waar de koers zich bevindt in het interval tussen de maximum en minimum koers van de afgelopen 52 weken. Een 'strength' kleiner dan 25% wordt in rood weergegeven.

De EPRA Netto actiefwaarde staat in de tabel na de koers. Dit zijn soms nog gegevens van eind 2021, maar voor enkele GVV'n hebben we al data uit de jaarrekening. Alleen de logistiekers Montea en WDP noteren momenteel nog met een premie t.o.v de EPRA nettowaarde per aandeel. Voor Aedifica, Home Invest Belgium en Retail Estates is het disconto relatief klein. Voor de overige GVV'n schrijven we dat met twee cijfers.

Zes GVV'n gingen er sinds eind 2022 nog op achteruit. Aedifica boekt een bescheiden verlies en Ascencio ging ex-coupon.

CP-Invest heeft de coupon onthecht bij de kapitaalverhoging, maar ging achteraf zwaar onderuit door een lagere schatting voor de winst per aandeel over 2023. Door de kapitaalverhoging met uitgiftekoers ver beneden de EPRA NAV was deze winstverwatering voorspelbaar. De koers is inmiddels aangetrokken, nadat eerder de intekenkoers van de kapitaalverhoging werd aangetikt.

Home-Invest Belgium gaat bijna 10% achteruit en noteert zeer zwak t.o.v het afgelopen jaar. Het interimdividend werd nochtans al in december 2022 uitbetaald. De koersinzinking van de Duitse sectorgenoot Vonovia zou hiermee kunnen verband houden. 

Ook Intervest-Offices & Warehouses ging zwaar onderuit met een nieuw jaarminimum op 19 april. Desondanks herstelde de koers tegen de slotbel. INTO betaalt een onveranderd dividend van €1.53 uit. In betere dagen werd de GVV'n gewaardeerd wegens de transitie naar het logistieke segment. Met een disconto van meer dan 30% lijkt dit hybride karakter de beleggers nu eerder onzeker te maken.

Nextensa noteert ook nog 13% lager dan eind 2022, ondanks een significant herstel: de bodemkoersen onder €40 liggen inmiddels achter ons. Sectorgenoten die pure vastgoedontwikkelaars zijn (Atenor, het vermaledijde Banimmo en Immobel) hebben het ook niet onder de markt.

Sedert vorig soortgelijk artikel "Geen overtuigend signaal van duurzaam herstel" zijn enkele GVV'n opnieuw fel verzwakt, terwijl andere vooruitgang konden boeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten