Het Belgische beursgenoteerde vastgoed heeft er een uiterst beroerd vierde kwartaal van 2024 opzitten en ook de 'Kerstrally' was niet meer dan een geflopte uitbraakpoging.
In de eerste helft van Januari 2025 ging het opnieuw steil neerwaarts en verschillende GVV'n hebben nogmaals hun 52 weeks minimum naar beneden toe bijgesteld. Maar met februari in zicht ziet het ernaar uit dat we van een nog uiterst broos herstel mogen gewagen. De overgrote meerderheid van de GVV"n heeft wat winst bij mekaar gesprokkeld sinds de minimumkoers over de laatste paar maand. Maar het herstel blijft broos, zoals we gisteren 29 januari mochten ondervinden, toen rode cijfers opnieuw de boventoon voerden. Gelukkig was de koortsaanval erg kort.Twee benchmarks
![]() |
Belgian Real Estate Price index (rood, linkeras) t.o.v BEL-20, blauw rechteras |
De index begint net na de diepe koersduik bij het begin van de pandemie. Uitstel van belastingen of extra steun voor noodlijdende sectoren en de nulrente politiek maken een koersherstel mogelijk. De Bel-20 herstelt sneller dan de vastgoedsector, maar eens het herstel daar op gang gekomen is, wordt de achterstand snel goedgemaakt. De vastgoedsector kent een laatste piek in maart 2022 wanneer de Bel 20 reeds lagere maxima neerzet. De rentepiek naar aanleiding van een ontspoorde inflatie breekt de veer in de vastgoedsector. De verliezen lopen op en de sector presteert veel slechter dan de Bel-20. De najaarsrally van 2023 schijnt even soelaas te brengen, maar in 2024 volgt al gauw de ontnuchtering. Beursgenoteerd vastgoed kan niet aanknopen bij de stijging van de brede markt. Als de Bel-20 in het najaar zijwaarts beweegt, gaat beursgenoteerd vastgoed opnieuw onderuit. Sinds november 2024 zien we een W-vormig patroon met een valse uitbraakpoging rond Kerst.
Een valabele kritiek ten opzichte van die aanpak is het feit dat het gemiddelde dividendrendement voor beursgenoteerd vastgoed veel hoger is dan voor het gemiddelde van de Bel-20. Het overgrote deel van het beursgenoteerde vastgoed betreft de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV'n) die minimum 80% van hun gerapporteerde winst moeten uitbetalen. Daardoor ligt het voor de hand om een vergelijking te maken tussen de returnindexen.
![]() |
Belgian Real Estate Return index (bruin, linkeras) t.o.v BEL-20 Netto return, blauw rechteras |
De grafiek begint in april 2021, net op het moment dat de vastgoedsector zijn inhaalbeweging inzet die duidelijk werd in voorgaande grafiek. De voorsprong die de vastgoedsector lijkt op te bouwen, is maar een kort leven beschoren. Tijdens het voorjaar van 2023 lijkt het verschil met de Bel 20 NR nog te overbruggen en tijdens de najaarsrally van 2023 lijkt het herstel eveneens ingezet. Maar of je nou een vergelijking maakt op basis van returnindexen of van prijsindexen, in 2024 gaat het hoedanook goed mis.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten