04 juni 2018

Xior: kapitaalverhoging met zelfde draaiboek

Bijna een jaar na een eerste kapitaalverhoging (KV), doet XIOR student housing opnieuw beroep op de investeerders.  Het draaiboek is identiek: dezelfde uitgifteprijs voor de nieuwe aandelen van €31 evenals de relatief forse toename met één nieuw aandeel voor twee inschrijvingsrechten.
Desondanks was vorige kapitaalverhoging een eclatant succes waarbij de bestaande aandeelhouders ruim 95% van de inschrijvingsrechten hebben gebruikt, ondanks een korte inschrijfperiode. Doordat het aantal bestaande aandelen bij de eerste KV al met 50% is verhoogd, ligt ook het bedrag van de nieuwe kapitaalverhoging ongeveer proportioneel hoger (nu €134 M tegenover €84 M in juni 2017). Er is een verschil door een tussentijdse KV met inbreng in natura. Doordat XIOR al voor €129 M bijkomende investeringen heeft gepland, is deze nieuwe kapitaalverhoging noodzakelijk.

De vennootschap Aloxe (deze NV staat voor de managers Teunissen en Snauwaert) met 20.33% de enige grote aandeelhouder heeft zich er al toe verbonden te volgen in de kapitaalverhoging. (AXA investments zit niet meer boven de 5% drempel.)

Samen met het inschrijvingsrecht werd woensdag na beurshandel ook het interim-dividend voor het lopende boekjaar onthecht. Dit zal in mei 2019 uitbetaald worden. De nieuwe aandelen zijn dividendgerechtigd vanaf uitgifte en fungibel met de bestaande aandelen. Voor alle bijkomende informatie kan je uiteraard terecht op de desbetreffende pagina's van de Xior website.

Balorige aandeelhouders

Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Toch verraden de koerstrend en oplopende volumes dat enkele balorige aandeelhouders niet erg opgezet zijn met die snel opeenvolgende KVn. De omvang van de verkooporders doet ook vermoeden dat het niet gaat over kleine beleggers.  De groeipijn van XIOR heeft integendeel enkele grote aandeelhouders kopschuw gemaakt.

2017
Net vóór de KV van 2017 noteerde XIOR tegen €37.7 (niet 'gecorrigeerde' koers). Tijdens de voorafgaande week was de gemiddelde slotkoers €36.84 bovendien oplopend van €36.25 tot €37.7 en bij een gemiddeld volume van 3310 aandelen, oplopend tot ruim 7500 daags voor de start van de KV.
Tijdens inschrijfperiode hield de koers stand met slotkoersen van €36.45 en oplopend tot €37.245 bij afsluiten. De verhandelde volumes aandelen XIOR waren hoog bij start en afsluiten, maar eerder laag op de tussenliggende dagen.  Hierdoor noteerde het inschrijvingsrecht ook systematisch hoger met slotkoersen van €2.45 en zelfs oplopend tot €2.531 om af te sluiten op €2.505 de laatste dag.

2018
Het aantal aandelen is inmiddels ruim 50% hoger, dus zijn de dagelijkse volumes ook hoger. Vooral de koers en volumetrend is veelzeggend. Twee weken voor de start van de KV was de koers van XIOR €37.40 (ex-coupon) bij een volume van 1139. Tijdens die week bleef de koers per saldo vlak bij een gemiddeld volume van 2147 stuks. De situatie verandert tijdens de week voorafgaand aan de KV waarbij de koers van XIOR daalt tot een slotkoers van €35.20 op dinsdag om via een intra-day minimum van €34.80 op woensdag af te sluiten op €35.70. Het volume loopt daarbij op tot ruim 18000 stuks met een gemiddelde van 10232 over de week (hierbij opnieuw niet-gecorrigeerde koersen en dito volumes). Verkopers hebben mekaar voortdurend onderboden, waarbij de handel vaak verliep aan koperskoers (bid) tot het gevraagde volume was opgevuld.

De eerste twee dagen van de KV brengen in ieder geval weinig beterschap: met slotkoersen van €33.80 en €33.20 op donderdag resp. vrijdag zien we de volumes verder oplopen tot 35970 en 65881. De verkoopdruk houdt aan en de koers gaat opnieuw lager. Dat brengt uiteraard mee dat het inschrijvingsrecht nu veel lager noteert dan in 2017.  Terwijl op donderdag nog afgesloten werd aan €1.131 ging het vrijdag naar €0.95 bij een intra-day minimum van €0.821. De décôte van het inschrijvingsrecht tov zijn theoretische waarde schommelt tussen 10% en 20%.

Misschien brengt de nieuwe week beterschap? Het afglijden van de koers van XIOR lijkt in ieder geval gestelpt. Om 12:00 noteren we enkele ticks hoger dan vrijdag. Desondanks is het volume op de middag al opgelopen tot ruim 21.000 aandelen. De kopers laten het alvast niet meer afweten.

Verloop van de kapitaalverhoging en resultaat

(Update op 8 juni)
Het verdere koersverloop tijdens de kapitaalverhoging is uiterst grillig geweest. Het omzetvolume haalde op maandag 4 juni zelfs 145603 stuks, waarbij de koers als een jojo op en neer ging om tijdens de laatste twintig minuten handel opnieuw op te lopen tot het eerdere dagmaximum van €36.
Dergelijke koerscapriolen zijn alleen mogelijk indien bepaalde partijen short zijn gegaan op het XIOR aandeel.  De plotse opvering van de koers is dan te wijten aan short-covering.  Het hanteren van stop-loss koersen bij een short-positie werkt volatiliteit in de hand. Zodra de koers stijgt boven een drempelniveau wordt immers automatisch een marktkooporder ingelegd, wat de koers verder doet oplopen. De beweging zet zich door tot er winstnemingen zijn van grote aandeelhouders.
Een deel van het gigantische volume was wel te wijten aan handel tussen beursplatformen en een verhandeling buiten beurs. Niettemin heeft dit waarschijnlijk de short-covering rally in gang gezet.

Ook op woensdag was de handel met meer dan 64000 stuks nog zeer levendig, waarbij het per saldo opnieuw veel lager ging naar een dagminimum en slotkoers van €33.90. De laatste paar dagen is het omzetvolume ongeveer gehalveerd, tot een nog steeds aanzienlijke 33.084 en 30.665 stuks. Met slotkoersen van €35.90 en €34.50, bleef de koers wel erg beweeglijk.

Vandaag werd bekendgemaakt dat 94% van de inschrijvingsrechten werden uitgeoefend. De overblijvende rechten werden als scrips geveild met een opbrengst van €1.74.  De beurshandel zal (na schorsing) om 14:00 hernemen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten