30 september 2022

Vastgoedaandelen ronden huiveringwekkend kwartaal af met een berenmarktrally

De GVV'n en overige vastgoedaandelen hebben er een huiveringwekkend kwartaal opzitten. Bodemkoersen volgden mekaar op en de hele sector zakte als een pudding in elkaar. Dit is ongetwijfeld het slechtste kwartaal sinds de beurscrisis van 2008.

Vandaag volgde dan een berenmarktrally, waarvan je meteen aanvoelt dat die niet aan dit tempo kan doorgaan. Vastgoedaandelen waren zwaar oververkocht. Ze werden gedumpt na de verhoging van de korte termijnrente door de ECB, die op zijn beurt het peil van de lange tienjarige rente fors deed oplopen.

Een bescheiden correctie van de tienjarige rente zorgde meteen voor een brede rally op de Brusselse beurs waar vastgoedaandelen een behoorlijk marktaandeel hebben.

Waarderingsmodellen

De nieuwe blogpagina: Beursgenoteerd vastgoed: Waarom? probeert een gekwantificeerd model te schetsen als leidraad voor wat over- of onderwaardering is van gvv'n: niet ten opzichte van de portefeuillewaarde, maar ten opzichte van de verwachte inkomstenstroom. Daarop wordt een 'disconto' toegepast die een maatstaf is voor de mate waarin iemand onmiddelllijke consumptie verkiest ten opzichte van sparen en beleggen. Deze is niets minder dan de verwachte inflatie op lange termijn.

De laatste periodieke update van de spreadsheet van Belgische GVV'n vindt U hier. De 'relatieve sterkte' ten opzichte van de hoogste en laagste koersen van de laatste 12 maanden ligt meestal nog in de laagste 20%. Alleen Befimmo, dat voor bijna 90% door Brookfield is overgenomen, noteert nog nabij de biedkoers.

Sommige GVV'n zijn donderdag 29 sep en vooral vrijdag 30 sep behoorlijk hersteld van een ver oververkochte situatie. De betere 'relatieve sterkte' moeten we situeren tegen de achtergrond van een ver weggezakte laagste koers in de loop van de voorbije week.

De kolom 'premie of discount' ten opzichte van de EPRA netto actiefwaarde schetst een vrij getrouw beeld van waar we nu echt staan. Aedifica noteert ongeveer tegen portefeuillewaarde, waar normaal een erg hoge premie neergeteld wordt. Care Property Invest noteert met een behoorlijke discount, wat evenmin normaal is. Idem dito voor Xior.

Vastgoedmaatschappij Nextensa was weggezakt tot onder het bodemniveau waar voorganger Leasinvest genoteerd heeft tijdens de financiële crisis van 2008. Ook nu noteert het nog onder de introductiekoers (€56).

Waar we de premies voor de logistieke hoogvliegers WDP en Montea ooit met drie cijfers moesten schrijven, zijn die nu tot een eerder bescheiden niveau teruggevallen. Bij de recente bodemkoers, noteerde Montea zowaar net beneden de portefeuillewaarde van eind 2021. WDP bleef nog iets meer dan 10% boven zijn portefeuillewaarde.

Beleggers hanteren duidelijk andere maatstaven dan tijdens de voorbije hoogdagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten