29 mei 2022

Keuzedividenden

Verschillende GVV'n bieden hun aandeelhouders een keuzedividend aan. Daarbij kan je voor een aantal coupons een nieuw aandeel verwerven. Deze nieuwe aandelen zijn doorgaans fungibel: ze zijn meteen dividendgerechtigd vanaf het begin van het boekjaar.

Is het een goed ideel op voor een aandelendividend te kiezen? Om daarop te antwoorden moeten we de procedure even schetsen. Voorafgaand aan het onthechten van het dividend, wordt gedurende enkele dagen tot weken de volumegewogen koers geregistreerd. De gemiddelde koers tijdens die periode wordt eerst verminderd met het bruto dividend. Vervolgens wordt hierop een korting toegestaan waarna dit bedrag gedeeld door het netto dividend. Dit quotiënt levert na afronding het aantal coupons dat recht geeft op een nieuw aandeel.

Hoe lager het rendement van een GVV is, des te meer netto coupons zullen er nodig zijn voor een nieuw aandeel. Het dividend rendementen van GVV'n verschillen erg. Daardoor is ook het benodigde aantal coupons zeer uiteenlopend.

Vooral de voorgestelde korting t.o.v de ex-couponkoers kan de aandeelhouders over de streep halen. Ook de koersevolutie tijdens de keuzeperiode kan het plaatje veranderen. Zo heeft WDP het keuzedividend geannuleerd omdat het door de koersdaling niet meer voordelig was voor de aandeelhouders. 

Eerste in de rij waren Wereldhave Belgium en Intervest Offices & Wareh.

  1. Voor WEHB volstonden 19 coupons van €4.1 bruto, dit voor een netto kost van €54.53. Daarbij kozen 42.4% van de aandeelhouders voor nieuwe aandelen.
  2. Voor INTO waren 24 coupons van €1.53 bruto nodig, dit voor een netto kost van €25.704. Slechts 25.2% van de coupons werd omgezet in nieuwe aandelen.

De koersevolutie na het toekennen van de nieuwe aandelen maakt dat de huidige koers voor WEHB nu 2% onder de conversiekoers gedaald is, terwijl die voor INTO nog 2.5% boven de conversiekoers standhoudt.

De keuzeperiode voor XIOR eindigt woensdag 1 juni. Voor het grootste dividend (cp 19) zijn er 64 coupons van bruto 1.077 nodig voor één nieuw aandeel. Dat brengt de kost op €48.25. Xior heeft een uitgiftekoers van €47.67 voor ogen, waarbij het verschil (afhankelijk van welke coupon gebruikt wordt) cash uitgekeerd zou worden. Er zijn inderdaad nog een aantal kleinere coupons (ten gevolge van vroegere kapitaalverhogingen), die ook kunnen omgezet worden. Daarvoor is het aantal benodigde coupons echter dermate hoog, dat vele aandeelhouders alleen kunnen kiezen voor de cash optie. Bovendien is de korting t.o.v de laatste koers nogal karig. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat niet veel uitgekeerde dividenden in aandelen omgezet zullen worden.

De toegenomen volatiliteit hebben enkele andere GVV'n ertoe aangezet om een hogere korting toe te kennen.

  1. Voor Cofinimmo zijn er 26 coupons van €6 bruto nodig voor één nieuw aandeel, waardoor je daarvoor €109.2 netto dividend inlevert.
  2. Voor Montea zijn er 43 coupons nodig van €3.03, zodat je €91.2 betaalt.
  3. Voor QRF volstaan 18 coupons van bruto €0.80 voor één nieuw aandeel, waarvoor je zodoende slechts €10.08 dividend inlevert.
Laatste in de rij is voorlopig CP Invest waarbij er 37 coupons N°14 nodig zijn voor een nieuw aandeel dat zodoende €23.465 kost. De brutocoupon bedraagt €0.7461 wat na 15% RV netto €0.6342 oplevert. De keuzeperiode loopt van 31 mei tot 15 juni. De coupon N°14 werd onthecht vóór de private plaatsing in november 2021 en wordt nu samen met coupon N°15 uitbetaald. Deze laatste, twv €0.1239 bruto,  wordt alleen cash uitbetaald. De korting tov de ex-couponkoers is nogal karig.

Als we er de ruilvoeten van 2021 eens bijnemen, dan zien we dat we bij Cofinimmo (29/Na) en bij QRF (21/na) nu een betere voorwaaden krijgen. Maar wat toont dit in de marge nog aan? De koers is in beide gevallen iets lager, wat de gunstiger voorwaarden verklaart. Voor INTO en WEHB zijn er nu meer coupons nodig dan vorig jaar. In beide gevallen noteert het aandeel inderdaad hoger dan 12 maand geleden. Montea hanteert dezelfde voorwaarden als in 2021.

Updates 3-6 juni.

Cofinimmo meldt dat 42.3% van de dividenden in nieuwe aandelen omgezet zijn. 

Xior meldt in een PB dat 44.54% van de dividendrechten in aandelen omgezet zijn.

Update 10 juni

Montea meldt dat 55% van de dividendrechten in aandelen omgezet zijn.

QRF doet nog net iets beter met 57.8% van de dividendrechten die in nieuwe aandelen omgezet werden.

Update 20 juni

CP Invest meldt dat 24.6% van de dividendrechten in nieuwe aandelen omgezet zijn.

***

Finale evaluatie 30 juni: door de voortdurende malaise onder de GVV'n zijn de koersen meestal gedaald tot onder de equivalente intekenkoers van het keuzedividend. Alleen QRF (en tot voor enkele dagen ook Cofinimmo) houdt nog stand boven dit niveau. De koersdaling bij het begin van de keuzeperiode bracht mee dat WDP die hele operatie heeft afgeblazen. De meeste GVV'n noteren dicht bij hun 52weeks minimum, als ze dit recent al niet naar beneden toe bijgesteld hebben...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten