23 november 2023

Montea haalt €126 M op via een private plaatsing

Montea haalt €126 miljoen op via een snelle private plaatsing (ABB: accelerated book building).  Op maandag 20 november werd dit in een persbericht aangekondigd.

Daarbij werden 1.802.521 nieuwe aandelen geplaatst tegen €69.90 wat een disconto inhield van 3.98% ten opzichte van de slotkoers (€72.80) op maandag. De totale vraag naar de nieuwe aandelen oversteeg meerdere malen het maximale aantal aandelen dat werd aangeboden, zo werd woensdag in een afsluitend persbericht bevestigd.

De netto opbrengst van de Kapitaalverhoging zal worden aangewend voor het in ontwikkeling brengen van 1 miljoen m² van de bestaande landbank – resulterend in 600.000 m² aan nieuwbouwprojecten die reeds voor 52% zijn voorverhuurd. Montea plant over een periode van twee jaar € 400 miljoen te investeren voor de realisatie. Het grootste deel zal naar verwachting in 2024 worden geïnvesteerd met een verwachte oplevering van alle projecten voor eind 2025.

Daarnaast zal de netto opbrengst van de Kapitaalverhoging aangewend worden om in te spelen op potentiële marktopportuniteiten in de vier landen waarin Montea actief is. Naast de aankoop van bijkomende grondposities, zullen deze investeringsopportuniteiten bestaan uit eigen ontwikkelingen, acquisities van standing assets en sale-and-lease-back transacties die naar verwachting gemiddeld 7,0% zullen opbrengen.

De Kapitaalverhoging zal, pro forma, de EPRA LTV onmiddellijk verlagen naar ca. 33,8% en de (adjusted) Net Debt/EBITDA naar ca. 6,9x en zo de gezonde balans nog versterken zodat flexibiliteit behouden blijft en ingespeeld kan blijven worden op verdere marktopportuniteiten.

De nieuwe aandelen zijn uitgegeven met coupon nr. 26 en volgende aangehecht. Ze geven recht het eerstvolgende dividend. Voor het boekjaar 2023 wordt een bruto dividend verwacht van minimum € 3,74 per aandeel (betaalbaar in 2024). De nieuwe aandelen zullen verhandeld worden zoals de bestaande aandelen.

Net iets meer dan een jaar geleden (begin november 2022) deed Montea ook al een private plaatsing. Toen werden de nieuwe aandelen geplaatst tegen €64. In die optiek valt de plaatsingskoers nog mee. Ten opzichte van de EPRA NAV (€71.72 per einde boekjaar 2022) was er nog een bescheiden disconto. 

In tegenstelling tot eerdere private plaatsingen, zagen we de beurskoers niet dalen richting koers van de plaatsing, Momenteel noteert Montea aan €75.40. Het volume verhandelde aandelen lag met 5.15 miljoen en 3.25 miljoen stuks op dinsdag 21 en gisteren woensdag 22 november wel beduidend hoger dan de krap 1 miljoen tot maximum 2 miljoen stuks die we op nieuwsarme dagen gewoon zijn. 

Voor lagere koersen moeten we vooral naar het recente verleden kijken. De hele sector van de GVV'n ging eind oktober door het stof. Montea stelde toen het jaarminimum scherper met een bodemkoers van €61.90. In dit opzicht komt de timing van de private plaatsing wel op een minder ongunstig moment. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten