27 juni 2023

Sjacheren met en shortselling van inschrijvingsrechten

Nu de kapitaalverhoging bij Aedifica een heel eind onderweg is, loont het de moeite om de koers en vooral het dagvolume van het inschrijvingsrecht eens onder de loupe te nemen.

De prijsinformatie vind je snel op de euronext site, tesamen met het dagvolume tot op het moment. De korte historiek toont meteen het totale dagvolume (inclusief de fixing wanneer alle dagorders in de mate van het mogelijke afgewikkeld worden.) Bij de fixing stuurt /verstoort één (ver)kooporder de markt veel minder dan tijdens reguliere handel.

Tabel (update van 29 juni)

klikken voor maximale grootte en resolutie

Op de eerste dag van de KV, 22 juni werd al 11% van de totale float (er zijn evenveel rechten als aandelen) verhandeld. Dit percentage loopt alleen maar op tijdens de volgende dagen. Vandaag 27 juni werd zelfs 29.05% van de totale beurskapitalisatie verhandeld !

Dit is overduidelijk niet het soort handel dat je verwacht van individuele beleggers die enkele rechten willen bijkopen of verkopen om op een geheel veelvoud van 11 te belanden.

Naargelang het aantal beschikbare rechten zou moeten dalen, doordat meer en meer investeerders hun rechten hebben gebruikt om op de KV in te tekenen, neemt de handel in rechten blijkbaar een steeds hogere vlucht.

Sjacheren met en shortselling van inschrijvingsrechten is bijgevolg de enige logische verklaring van de exorbitante omzetvolumes, met vandaag ruim 29% van de beurskapitalisatie van het recht dat verhandeld werd. Sjacheren met en shortselling van inschrijvingsrechten is ook de enige verklaring waarom bij afsluiten het recht noteert met een premie t.o.v zijn 'intrinsieke waarde'. M.a.w. degenen die bij de fixing de rechten kopen, zouden meer betalen voor Aedifica aandelen door die rechten uit te oefenen dan dat ze zouden betalen om de aandelen rechtstreeks op de beurs te kopen.

Alleen: wie de rechten terugkoopt om zijn short positie aan te zuiveren heeft aan die intrinsieke waarde helemaal geen boodschap. Van belang is alleen tegen welke koers eerder verkocht kon worden. En die koers daalt dag na dag en vertoont intra-day zeer grote schommelingen, met één belangrijke tendens: de maximumkoers wordt 's morgens (soms zelfs bij opening) betaald. De laagste dagkoers volgt in de late middaghandel. De fixing kan dan wel iets hoger liggen, maar op dat moment heeft de speculant short-seller het volumevoordeel.

Het is duidelijk dat deze lucratieve handel niet weggelegd is voor de kleine speculant, wel voor de financiële tussenpersonen die staalhard zullen ontkennen dat ze speculeren met de rechten van hun klanten die, op het moment van uitoefening, (vaak) short waren verkocht. "Zolang de 'short positie' binnen één beurssessie volledig is aangezuiverd, is er in principe weinig aan de hand."  De weinigen die toegeven wel eens een short-positie in te nemen, zullen dit met de hand op het hart verzekeren. 

Vanavond hebben de eerste financiële tussenpersonen de KV al afgesloten. Morgen volgt de grote meerderheid. De laatste dag is de handel in het inschrijvingsrecht alleen nog de speeltuin van grote institutionele beleggers die ook aan de veiling van de scrips (op vrijdag 30 juni) kunnen deelnemen. Vaak zien we pas dan een hoge disconto van het inschrivingsrecht t.o.v zijn intrinsieke waarde ontstaan.

Hoe kan je er nu als grote speculant voor zorgen dat de tendens niet plots brutaal omkeert? Het verkopen van een aantal Aedifica aandelen kan hierbij zeker helpen ... misschien net zoveel als het aantal dat je bij de KV opnieuw zal kunnen (of moeten) aankopen.

Evaluatie na afsluiten van de inschrijvingsperiode (29 juni)

28 juni was de voorlaatste handelsdag waarbij alle financiële tussenpersonen de inschrijvingen afsluiten voor hun klanten. Het recht opende brutaal lager op € 0.16 wat een duidelijke 'gap' naar beneden is: opening onder de minimumkoers van de voorgaande dag. Tegelijk was er een sterke koersdruk op het aandeel Aedifica dat al snel tot €52.50 terugviel. De waarde van het recht implodeerde en op een bepaald moment werd slechts € 0.02 betaald. Het Aedifica aandeel ging intraday met enkele trades zelfs onderuit tot de inschrijvingsprijs van €52. Dat leek het signaal voor één of enkele witte ridders (of Robin Hood) om tegen alle shorter geweld in te gaan. De koers van Aedifica liep snel op om af te sluiten op €54.4 : uiteindelijk een koerswinst van  0.93%. Het inschrijvingsrecht krabbelde overeind en sloot af op €0.2209. Toch was dit een discount van 49.4% t.o.v de 'intrinsieke waarde'. Met 22.18% was het handelsvolume al iets afgenomen t.o.v de dag ervoor.

Op 29 juni werd nog 12.56% van de float verhandeld. Netto steeg nu de koers van 0.2709 bij opening tot 0.42 bij afsluiten. Bij een AED slotkoers van € 55.15 (+1.38%) betekent dit toch een discount van 26.7% t.o.v de intrinsieke waarde van het recht.

Over de zes handelsdagen werd gecumuleerd 112.36% van de float verhandeld. Short selling en short covery zijn uiteraard twee  operaties, wat het totale handelsvolume de hoogte injaagt. 

Shorts hebben blijkbaar hun hand overspeeld, zowel wat het inschrijvingsrecht als wat het AED aandeel betreft. De koerscapriolen op 28 juni spreken in dit verband boekdelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten