13 juli 2022

Overname Befimmo nu onvoorwaardelijk

De termijn waarbinnen aandeelhouders konden ingaan op het overnamebod is inmiddels afgelopen. De Belgische biedmaatschappij "Alexandrite Monnet Belgian Bidco" van de Canadese groep 'Brookfield' heeft daarbij 79,86% van de aandelen in handen gekregen. 

Vermeerderd met de aandelen al in eigen bezit, bedraagt de controle nu 84.94% of ruim boven het (lage) aanvaardingspercentage van 50%. Daardoor is de overname nu onvoorwaardelijk. De aandeelhouders die op het bod zijn ingegaan worden op 27 juli uitbetaald.

Tegelijk heeft de biedmaatschappij beslist om het bod te heropenen onder dezelfde voorwaarden (€47.50), al ligt de precieze timing nog niet vast. Van een 'squeeze-out' (een "uitrookbod') is vooralsnog geen sprake. Wie wil kan dus nog steeds zijn Befimmo aandelen aanhouden, maar de liquiditeit (verhandelbaarheid) zal beperkt zijn.

Als 'Alexandrite Monnet Belgian Bidco' na deze vrijwillige heropening 90% verwerft, komt er een verplichte heropening. Indien 95% verworven kan worden, komt er een uitrookbod.

Persmededeling (met PDF-link)

Momenteel is de koers van Befimmo opgelopen tot boven €49. In de gegeven omstandigheden is geen hoger tegenbod meer mogelijk. Wat in principe wel kan is dat een derde partij een blokkeringsminderheid wil opbouwen van (minimum) 5% tot 10%. Maar waarom hiermee wachten tot na het bod? Waarom daardoor meer betalen? Het lijkt weinig steek te houden. 

Shorts die nu verplicht zijn te 'coveren', las ik op een forum. Plausibel, maar nogal roekeloos als short-sell. De kans dat het bod niet slaagde was bijna onbestaand. Met een laag percentage aangeboden aandelen (bvb 60%) was het wel mogelijk geweest dat het bod niet vrijwillig heropend werd, met een koersdaling als mogeljk gevolg.

Degenen die niet op het bod zijn ingegaan, hebben nu de kans om door verkoop via de beurs nog iets meer binnen te halen.

25 okt 2022 - Nieuwe Persmededeling

Uitrookbod (squeeze-out) gaat nu van start en loopt tot 3 januari. Daarna volgt er een delisting van Befinimmo. De resterende aandeelhouders worden op 4 januari uitbetaald. De aandelen van degenen die het bod blijven weigeren, worden overgedragen aan de Deposito en Consignekas die voor de terugbetaling instaat.

Bij afsluiten van de vorige heropening, bezit Alexandrite Monnet Belgian Bidco SA (in opdracht van Brookfield) bijna 92% van de aandelen. Samen met de 'treasury shares' die Befimmo zelf bezit, komt dit neer op een controle van 96.90%.

4 jan 2023 : De beursnotering van Befimmo is vanaf vandaag geschrapt. Tot de laatste noteringsdag werden er nog enkele duizenden stuks per dag verhandeld, meestal met een geringe korting t.o.v de biedkoers. Bij de laatste noteringen ging de koers iets lager.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten