12 januari 2023

Publieke kapitaalverhoging bij Care Property Invest

Care Property Invest gaat de boer op om ruim €110M vers kaptiaal op te halen. Dat betekent dat bestaande aandeelhouders kunnen deelnemen aan de kaptiaalronde door het inschrijvingsrecht te gebruiken dat gisteren na beurs werd onthecht en vandaag voor het eerst noteert. Het ISIN nummer (met URL naar de Euronext site) van dit recht (cp17) is BE0970182854

Met drie rechten kan je intekenen op één nieuw aandeel tegen een koers van €12. De procedure (claimemissie met uitgifteprijs onder de koers van de laatste paar jaar) doet erg denken aan wat VGP in november heeft doorgevoerd.

CP Invest noteert onder de netto-actiefwaarde en het is dus meteen duidelijk dat deze uitgifte verwaterend is: een negatieve impact op de nettowinst per aandeel is onvermijdelijk. Over de eerste drie trimesters van het boekjaar 2022 werd een winst per aandeel van €0.95 geboekt, waar dat over heel 2021 €1.06 berdroeg. De totale netto actiefwaarde stijgt jaar na jaar fors. Anderzijds was er al enkele keren een inbreng in natura (met onderhandse uitgifte van nieuwe aandelen). Dit is de tweede publieke KV van CPI-Invest. Eind september was de schuldgraad opgelopen tot 51.56% wat, gecombineerd met zeer recente acquisities, het geruchtencircuit over een mogelijke KV in gang heeft gezet. 

Voorafgaand aan de KV wordt een voorlopig dividend over 2022 van €1.00 onthecht (cp 16), dat moet bij de AV in mei goedgekeurd worden en geldt waarschijnlijk als totaal dividend. De nieuwe aandelen zijn dividendgerechtigd over het boekjaar 2023 en dus fungibel met hetzelfde ISIN nummer BE0974273055.

De publieke kapitaalverhoging loopt over één week: van vandaag 12 januari tot 19 januari. Waarschijnlijk sluiten de meeste brokers de kapitaalronde daags voordien af. Op 20 januari wordt de handel in CP Invest geschorst. Daarop volgen de persberichten over de publieke kapitaalronde, de veiling van de scrips en het resultaat van deze veiling. Mogelijks herneemt nog dezelfde dag de notering. De nieuwe aandelen worden betaald op 24 januari. De houders van de scrips (niet-uitgeoefende rechten) worden in de dagen daarop uitbetaald.

Update 20 januari

Tijdens de laatste dagen van de inschrijfperiode verstevigde het aandeel CP Inv nadat het eerder terrein had verloren. Donderdag werd afgsloten op €14.48. Het inschrijvingsrecht halveerde ruim in waarde om op 19 jan ook iets aan te trekken tot €0.46. Dit impliceert een 45% onderwaardering van het recht.

Bij een eerste persbericht vandaag 10:00 werd meegeddeld dat de 63.90% van de intekenrechten werd uitgeoefend. Dit is een eerder bescheiden succes. De scrips werden wel vlot geplaatst en om 15:45 werd het veilingresultaat meegedeeld. De houders van de scrips moeten wel tevreden zijn met een €0.33 opbrengst. Gezien het hoge volume aan scrips, lag een lage veilingkoers voor de hand. De kopers van de scrips betalen daarbovenop wel veilingkosten, maar betalen voor hun nieuwe CP Inv aandelen uiteindelijk wel ongeveer €1 minder dan de slotkoers van gisteren. 

Het wekt dan ook geen verwondering dat de koers bij opening fors lager ging (met een minimum op €13.76).  Bij afsluiten is het verlies al gemilderd tot 1.66% op €14.24.

De betaling van de totale uitgifteprijs, de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging en de levering van de nieuwe aandelen zal plaatsvinden op 24 januari 2023. In principe zullen de nieuwe aandelen worden toegelaten tot de verhandeling op de gereglementeerde markt van Euronext Brussels vanaf diezelfde datum. Na deze verrichting zal het aantal aandelen in omloop van Care Property Invest stijgen van 27.741.625 naar 36.988.833.

De houders van scrips krijgen de dagen daarop hun deel in de veilingopbrengst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten