07 februari 2023

QRF trekt de Gentse troefkaart

Sinds het begin van de eeuw concentreert de stedelijke commerciële activiteit zich in de centrumsteden, dit ten koste van de kleinere provinciesteden, waar de overblijvende handelsactiviteiten verschoven zijn naar retail parken buiten het centrum. 

Vastned Retail heeft zeer snel ingezet op de 'golden mile' van de centrumsteden. QRF is nog volop in transitie en trekt vooral de Gentse troefkaart bij de recente acquisities. CEO en Westvlaming William Vanmoerkerke (via de familiale holding ook 29% aandeelhouder van QRF) ziet duidelijk brood in de stad waar Westvlamingen thuis zijn.

Eerste in de rij was de voormalige FNAC vestiging in de Veldstraat 88 (PB van 22 juli 2021). In een grijs verleden was dit de Gentse vestiging van C&A. Het gebouw met commerciële ruimten over 4 niveaus heeft een bruikbare oppervlakte van 3.900 m² voor een grondoppervlakte van 920 m². De koopsom alle kosten inclusief bedroeg € 9 M. 

De omgevingsvergunning voor de renovatie heeft langer aangesleept dan verwacht, maar de verbouwings- en renovatiewerken  werden in oktober de aangevat. Er wordt verwacht dat de nieuwe huurder Nike zal kunnen openen in Q4 2023 aan een contractuele huur van 450 KEUR per jaar (3,5% van de huidige contractuele huren). De bovenste verdieping zou ingericht worden als kantoren.

Een volgende troefkaart van QRF is het grote commerciële complex op de Korenmarkt (wat de oudere Gentenaar zich herinnert als het warenhuis Sarma). Na de verkoop aan JC Penney ging het met Sarma jarenlang bergaf, waarop na de eeuwwisseling het complex werd omgeturnd tot een nieuw comercieel centrum met verschillende winkelketens als huurders. De winkelruimte van het terziele gegane Blokker wordt nu ingenomen door modeketen C&A. Het complex van 12.000 m² wordt aan QRF verkocht voor €21M (PB van 2 Jan 2023).

Om deels te voorzien in de nodige liquiditeiten werd eerder de deelname in een joint-venture in Leuven (Bondgenotenlaan) voor de bouw en afwerking van studentenflats verkocht aan de JV partner. Ook van de niet-kern portefeuille (vooral in provinciesteden) werden enkele panden verkocht. Of dit zal volstaan is maar de vraag. QRF heeft in ieder geval al opnieuw een keuzedividend in het vooruitzicht gesteld bij een ongewijzigd dividendbedrag van €0.80. 

Bij het einde van het derde kwartaal van 2022 bedroeg de EPRA NAV €15.85 per aandeel, waarbij de schuldgraad 49.94% bedroeg. Na de exit uit de Leuvense JV, zou de schuldgraad verder zijn afgenomen naar 47.82%. Op basis van de slotkoers (€9.40) van gisteren 6 feb, bedroeg de beurskapitalisatie €71M. De free-float bedraagt 44.8%. 

Hierbij de Euronext koersgrafiek (en omzetvolume) over 5 jaar. De jarenlange neergang was al ingezet toen QRF nog door Quarres werd geccontroleerd. 

QRF koersgrafiek over 5 jaar

De Covid crisis heeft de hele retailsector verder onderuitgehaald, op het segment van supermarkten na. De overige retail GVV'n konden sindsdien wel al een duidelijk herstel inzetten. Maar in de loop van 2022 kwam de volledige sector onder druk door de verhoging van de rentevoeten. QRF bleef de hele periode in het sukkelstraatje, met steeds lagere jaarlijkse toppen en koersen die langere tijd niet meer met twee cijfers voor de komma geschreven werden. Lukt het nu wel om te ontsnappen uit het dalend koerskanaal?

Nota: de historische aanwezigheid in Gent was beperkt tot twee aangrenzende panden in de Lange Munt. Daarnaast heeft QRF zijn maatschappelijke zetel in de Gaston Crommenlaan in Gent (Het Zuiderpoort complex waar ook de FOD Financiën zijn kantoren heeft).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten