29 augustus 2020

Divergentie

Terwijl Montea en WDP enkele maanden na de lock-down een nieuw jaarmaximum neerzetten (en beide meteen ook een nieuwe absolute topkoers) zijn andere genoteerde vastgoedvennootschappen (GVV'n) nog onder het bodemniveau van midden maart gedoken. Divergerende koersen dus ...

Zowel bij de Belgische GVV'n als de buitenlandse soortgenoten (REITS met de algemene engelse term) vallen de klappen eens te meer bij de REITS die zich op de retail sector toegelegd hebben. Vooral nu duidelijk geworden is dat een snel herstel van de consumptie er niet komt, blijven modeketens met grote onverkochte voorraden zitten. Soldenmaand Augustus draait ook al op een teleurstelling uit. De heropflakkering van het aantal Corona besmettingen heeft de lokale overheden tot een aantal soms noodzakelijke maar vaak ook incoherente maatregelen aangezet die vele klanten hebben afgeschrikt.

Het failliet van de groep Fred & Ginger de retail GVV'n heeft uiteraard ook geen goed gedaan. Vastned Retail, dat zich toelegt op verhuur winkelpanden op A-locaties in de centrumsteden, zakte naar een ongeziene minimumkoers. Ook Wereldhave, dat zich concentreert op winkelcentra, zakte onder het bodemniveau van midden maart.

Vastned Retail heeft het dividend over 2019 reeds eerder uitbetaald en prijkt nu bovenaan de lijst met het hoogste historische rendement. Wereldhave had eerder de AV uitgesteld en besliste naderhand om de pay-out te verlagen tot omtrent het wettelijke minimum van 80% van de courante winst. Dat zou de kloof met de verwachte lagere opbrengst van 2020 wat moeten dichten.

Retail Estates betaalde in de zomer een keuzedividend (€4.4) uit. Door de erg karige korting voor de nieuwe aandelen en de afkalvende aandelenkoers tijdens de intekenperiode was dit keuzedividend een maat voor niets of hoe moeten we een 5.6% keuze voor nieuwe aandelen anders noemen? 

Lilliputter QRF had al voor de Corona pandemie niet-strategische panden verkocht en is volop bezig met het terugdringen van de schuldratio. Ondanks de lagere EPRA netto-actiefwaarde per aandeel houdt de koers iets beter stand en blijft die duidelijk boven de bodem van midden maart.

Ook Ascencio blijft van het ergste gespaard door zijn focus op supermarkten en kleine retail-parken.

De Frans-Nederlandse groep Unibail-Rodamco-Westfield is in de loop van augustus ook onder het bodemnivau van midden maart gedipt. Momenteel situeert de koers zich rond €40. Over boekjaar 2018 werd een bruto dividend van €10.80 uitgekeerd. De beleggers lijken er rekening mee te houden dat het met de retailsector nooit meer echt goed komt en dat dit soort dividenden voor de betrokken REITS voltooid verleden tijd zijn.

De laatste update van de koersen, dividenden en NAV van de GVV'n vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten