Een duidelijk synergie is de logica achter het bod van Aedifica op Cofinimmo. Het bod is uitsluitend in aandelen Aedifica met een voorgestelde ruilverhouding van 1.16 aandelen Aedifica per aandeel Cofinimmo.
Doordat Cofinimmo met een veel hoger disconto noteert t.o.v de portefeuillewaarde, bracht dit bod meteen een sterke koersstijging van Cofinimmo teweeg. De 'logica' vereist dat de koers van de 'prooi' stijgt, terwijl die van de ovenemer daalt. Dat was ook de initiële impact op de koers. Maar de koers van Aedifica hestelde zeer snel.
Cofinimmo hield zijn antwoord in beraad. Er volgde dus niet meteen een afwijzing. Op 13 mei rapporteerde De Tijd over een tegenvoorstel van Cofinimmo voor een 4% hogere ruilverhouding van 1.21, die beter aansluit bij de verhouding van de portefeuillewaarde per aandeel. Aedifica houdt het been stijf en blijft bij zijn oorspronkelijk bod.
We lijken in een patstelling beland te zijn.
Dat een bod op Cofinimmo niet geheel onverwacht is, werd links en rechts eerder al gefluisterd. Ook in een vorig blogartikel werd hier al op de parallellen met vorige overnames gewezen.
Voor Aedifica brengt het samenvoegen van de twee portefeuilles zorgvastgoed mee dat de component 'United Kingdom' minder zwaar doorweegt. Sinds de Brexit, komt Brits zorgvastgoed niet meer in aanmerking voor de berekening van het percentage zorgvastgoed dat vereist is voor een verlaagde roerende voorheffing. Maar Cofinimmo houdt wel nog een deel kantoorvastgoed en de horeca panden overgenomen van AB-Inbev in portefeuille.
Alhoewel Cofinimmo op termijn dit vastgoed wil verkopen, is precies dit een mogelijk struikelblok om tot een vlotte overname te komen. Aedifica zou waarschijnlijk aansturen op een snelle verkoop, wat de liquidatiewaarde van deze kantoren en horeca panden ondergraaft. Aedifica zou de fractie zorgvastgoed binnen de EU boven de 80% moeten houden en de restportefeuille van Cofinimmo vormt daarbij duidelijk een probleem.
Kan de 'restportefeuille' afgesplitst worden in een aparte werkmaatschappij? Die mag dan uiteraard niet volledig geconsolideerd worden als deel van Aedifica. De Cofinimmo aandeelhouder zou dan aandelen Aedifica krijgen voor de zorgportefeuille van Cofinimmo + een aandeel van de Cofinimmo-restportefeuille. Als het provenu van de liquidatie van de restportefeuille uitgekeerd wordt als aandelen Aedifica, kan de Cofinimmo aandeelhouder op het eind van de rit toch een hogere ruilverhouding realiseren, maar voor Aedifica komt die 'verwatering' erg traag terwijl er voor het zorgvastgoed van Cofinimmo een aanvankelijk lager aantal nieuwe Aedifica aandelen uitgegeven zou moeten worden. Aedifica kan op die manier gerechtigd blijven om een RV van 15% in te houden op zijn dividenden. Die zekerheid kan de koers van het aandeel Aedfica ondersteunen.
Update 4 juni 2025
Wat op 1 mei door Aedifica gelanceerd werd als vijandig overnamebod, krijgt na twee dagen uiteindelijk toch de zegen van het bestuur van Cofinimmo. De overname, volledig in aandelen Aedifica, zal uitgevoerd worden tegen een verbeterde ruilverhouding van 1.185. Aedifica en Cofinimmo doen daarbij eenzelfde toegeving. Na de zomer kan de omruiloperatie van start gaan.
De Standaard meldt: Cofinimmo staakt onverwacht snel verzet tegen overname door Aedifica: “Had wapens niet om zich lang te verzetten”
Aedifica en Cofinimmo fuseren tot één Belgische groep die de nummer een wordt van zorgvastgoed in Europa. Cofinimmo staakt onverwacht snel zijn verzet tegen wat in de praktijk een overname is. “Het had de wapens niet om zich lang te verzetten.”
Stijn Decrock
3 juni 2025 om 23:59
Verder lezen op bovenstaande link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten