30 november 2021

Omikron crisis en oplopende inflatie

De nieuwste Corona variant, voor het eerst gedetecteerd in de ZA provincie Gauteng, heeft de beurzen behoorlijk in zijn greep. Belangrijkste slachtoffers onder de vastgoedaandelen zijn zoals gebruikelijk opnieuw het winkel- en kantoorvastgoed.

De uitschuiver van oktober 2020 was nog maar net van de jaartabellen of daar spijkeren verschillende GVV'n opnieuw hun laagste jaarkoers naar beneden bij. Befimmo ging onder de €32.55, wat al maanden op de tabellen stond als laagste jaarkoers. De kantoren-GVV noteerde inmiddels al op €31.30 als laagste dagkoers.

Ook QRF kon zijn laagste jaarkoers van €10.50 niet lang vasthouden. Met €10.35 lijkt de schade voorlopig nog mee te vallen.

De overige GVV'n noteren nog boven hun laagste jaarkoers, maar ook daar is de terugval bijna algemeen. Typerend is dat bij een bescheiden herstel zoals gisteren 29 nov het geval was, de GVV'n nog over een breed front lager gingen. Enkel twee Bel-20-ers: Aedifica en Cofinimmo en ook de residentiële GVV Home-Invest konden de trend weerstaan.

Oplopende inflatie

Wie tipt op een 'buy the dip' aanpak, kan maar beter de oplopende inflatie in de gaten houden. Dit lijkt immers steeds meer een structurele trend te zijn. Dat vereist een verandering van strategie eerder dan de taktische aanpak die enkel past in het perspectief van de huidige correctie.

Inflatie verhoogt de nominale huurinkomsten. De ECB zal eerder vroeger dan later genoopt zijn om het geweer van schouder te veranderen en een eind te maken aan negatieve interestvoeten en het inkopen van obligaties van de EU-lidstaten uit de eurozone.

De meeste GVV'n zijn via renteswaps ingedekt tegen het verhogen van hun financieringslast. Dit geldt dan wel voor de bestaande kredieten, maar de expansie daarvan gebeurt tegen markvoorwaarden. De managements zullen hun investeringsplannen mogelijks herbekijken. Als er geen 'visibiliteit is op de toekomstige inkomsten' (lees: de opgestarte projecten zijn voorverhuurd) zullen de GVV'n genoopt zijn tot een voorzichtiger aanpak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten