16 maart 2020

Nu wordt uit een ander vaatje getapt

Bij de eerste berichten over de verspreiding van het corona virus konden de vastgoedaandelen het nieuws van zich afschudden. Er werden zelfs nieuwe topkoersen genoteerd voor verschillende van de GVV'n die tot dan de wind in de zeilen hadden. WDP en Aedifica om er maar enkele te noemen. Maar de rally was breed gedragen met onder andere ook Cofinimmo, Care Properties, Montea en Leasinvest die de 52 weekse maxima naar boven toe konden bijstellen. Van dat alles blijft niets meer over.

Nu wordt uit een ander vaatje getapt. Steraandeel AB-Inbev is zo ongeveer gehalveerd sedert het jaarbegin en de topkoers uit 2019 lijkt nu wel van een ander universum. Met de wereldwijde sluiting van cafés en bars in alle erg getroffen landen, is de afzet momenteel veel teruggelopen.

Nu wordt uit een ander vaatje getapt ...

Vastgoedaandelen delen vaak in de klappen. Cofinimmo heeft met name nog altijd een heel aantal horecazaken in portefeuille. Destijds werd dit overgenomen van (toen nog) Interbrew. Dat dit slechts een beperkt deel van de portefeuille uitmaakt, lijkt nu van minder belang: in de geesten van de beleggers wordt daardoor ook de rest van de portefeuille besmet.

XIOR heeft recent veel geïnvesteerd in Spanje en Portugal. De sluiting van de universiteit van Madrid na de explosie van corona in de regio lijkt de inkomstenstroom te bedreigen.

Als verschillende in Brussel gevestigede administraties telewerk aanmoedigen voor hun ambtenaren of bedienden, is dat in eerste instantie een tijdelijke maatregel. Als dit efficiënt blijkt, kan de gehuurde kantooroppervlakte te ruim blijken, wat de betrokken diensten dan doet nadenken over een rationalisatie en herindeling van de kantoren. Het spitsverkeer kan zodoende ook afnemen. Misschien halen we daardoor onverwacht wel de CO2 uitstootnormen.

Voorlopig worden onze retailparken tijdens het weekend gesloten, op voedingswinkels en supermarkten na. De anders zo drukke winkelstraten liggen er verlaten bij. De omzet zal wel een flinke knauw krijgen. Het blijft twijfelachtig of de 'inhaalvraag' daardoor hoger zal zijn. Wellicht is het omzetverlies een uitgemaakte zaak en zal ook tijdens de week de omzet in handelszaken niet noemenswaardig toenemen. Allemaal slecht nieuws voor de retail GVV'n die hun koersen al zagen kelderen. Op Warehouse Estates na, hebben alle GVV'n intussen hun laagste jaarkoers naar beneden toe bijgesteld.

Het nederlandse Eurocommercial Properties heeft 8 retailparken in Noord Italië. Het wekt dan ook geen verwondering dat de koersval hier intussen al bijna 50% bedraagt vergeleken bij de MINIMUM koers uit 2019. Overdreven? Ongetwijfeld, maar zoals JM Keynes het destijds al opmerkte: "The market can stay irrational longer than you can remain solvent.”


Premie of disconto

De 'intrinsieke waarde' van een GVV is portefeuillewaarde verminderd met de schulden die de GVV aanhoudt. Deze schulden zijn wettelijk beperkt tot 65% van het eigen vermogen. Als een GVV noteert boven de intrinsieke waarde per aandeel, spreekt men over een premie.  Begin 2020 was dat nog voor bijna alle Belgische GVV's het geval, al varieerde de grootte van die premie erg sterk.  Als de koersen dalen, betekent dat meestal niet dat ook de intrinsieke waarde van de GVV daalt. In de meeste gevallen daalt de premie of gaat die over in een disconto: de koers van de GVV is dan lager dan de intrinsieke waarde per aandeel.  Het rendement kan in dit geval significant oplopen. Momenteel noteren al 8 Belgische GVV'n met een disconto, terwijl de premie van de andere 9 erg teruggelopen is. De 'stratosferische' premies van meer dan 100% waren de exponenten van de overwaardering uit voorbije dagen. Het vertrouwen in een volgehouden winstgroei is onderuit gehaald.

De geactualiseerde lijst van de GGV'n geeft een vrij volledig beeld van recente koersen en portefeuillewaarde, premie of disconto, 'relatieve sterkte' tov de maximum- en minimumkoersen van het voorbije jaar, dividenden en dividendrendementen. Deze dividenden zijn (deels) de bedragen van vorig jaar en deels de aangekondigde bedragen voor dit jaar (resultaten over het afgelopen boekjaar 2019). Door de algemene koersval zijn nettodividenden boven 4% geen uitzondering meer. Met name Wereldhave Belgium, Befimmo en Intervest Off. & Warehouses halen zelfs meer dan 5% netto. Indien deze dividenden kunnen aangehouden worden, zal dit wel koersondersteunend zijn indien de beurscrash onverminderd doorgaat. 
Nota: Rechts bovenaan vind je de datum van de laatste update.


Update van 17 maart

Vandaag ging het nog eens met een ruk lager, nadat ook gisteren de bodem eruit ging. Exuberante koersverliezen nopen Euronext ertoe om het shortselling aan banden te leggen. Niet alleen voor de meest liquide aandelen zoals AB-Inbev die dag na dag forse klappen moesten incasseren, maar ook voor enkele vastgoedwaarden zoals bvb Aedifica.
Zorgvastgoed is altijd een zeer veilige belegging geweest maar net daardoor was -wegens de onaflatende vraag van beleggers- de koers (en dus de premie) stelselmatig opgelopen. Ondanks stijgende dividenden, daalde hierdoor het rendement. Overwaardering maakt de koers kwetsbaar. In een berenmarkt zoals nu wordt alles geshort. Vooral aandelen waarvan speculanten vermoeden dat ze nog een niet onaanzienlijk 'neerwaarts potentieel' hebben.
Nu hebben alle GVV'n hun laagste jaarkoers naar beneden toe bijgesteld. De 'relatieve sterkte' wordt vaak met één cijfer geschreven en zelfs waar we nog een (laag) tweecijferig getal zien, is dit het resultaat van een koersherstel in een fel oververkochte marktsituatie.
Bvb: XIOR gleed intraday tot een nieuw jaarminimum van €33.75, maar wist toch aan €36.70 af te sluiten (nog steeds 3.67% lager dan maandag). Ascencio won €3 terug na een onwaarschijnlijke uitschuiver tot €38.1. Maar de retailer houdt er niettemin een koerskater (-15.4%) aan over. Ook WDP wist ruim 5% terug te winnen na een intraday jaarminimum van €16. Voor wie nog in 'oude' aandelen rekent: dat correspondeert met €102. Dit is het koersniveau van de zomer van 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten