31 januari 2022

Speculatieve premies smelten weg

Het terugschroeven van de aankopen van obligaties door de FED ('tapering') en een mogelijk snel volgende renteverhoging ('lift-off') heeft meegebracht dat de dollar enkele procenten hoger is gegaan, ondanks een structureel hoge inflatie. Dat werkt op zijn beurt uiteraard de inflatie in de eurozone in de hand, vooral dan wat olieproducten en ingevoerde grondstoffen betreft.

Dat maakt het monetaire beleid niet gemakkelijker. De negatieve rente op staatsleningen van de beste debiteurs zal dan ook geen lang leven meer beschoren zijn. In een volgende fase kan dan komaf gemaakt worden met de negatieve 'strafrente' op geld dat banken bij de ECB parketen. Het is paradoxaal dat een terugkeer naar een 'nul depositorente politiek' nu een verhoging van de rentevoet impliceert. De ontleningsrente moet dan wel opnieuw positief worden. De FED hield gedurende jaren dit niveau aan.

Dat alles maakt de aandelenmarkten behoorlijk nerveus, met de verwachte volatiliteit tot gevolg. Het is een beladen eufemisme voor dalende beurskoersen, afgewisseld met sterke herstelrally's die meestal erg kort zijn.

Per saldo merken we dat de speculatieve premies waarvan verschillende GVV'n jarenlang genoten hebben, stilaan wegsmelten uit hun beurskoers. 

De bijgewerkte tabel maakt u al iets wijzer. De beurskoers van vrijdag wordt vergeleken met de koersvork van de afgelopen 12 maand. Dat levert een range op die een maat is voor de koersvariatie van het afgelopen jaar. De relatieve sterkte is een maat voor waar de koers zich bevindt in het interval. 

Situatie op 28 januari (Edit: inmiddels is de tabel bijgewerkt tot 18 feb).

Nadat met name WDP en Montea stelselmatig hun hoogste jaarkoers naar boven hadden bijgespijkerd, blijven beide met een relatieve sterkte van 69% er nu al een stuk onder. De relatieve sterkte van enkele GVV'n wordt nog ternauwernood met 2 cijfers geschreven. Vooral Care Property-Invest en QRF liggen nogal zwak op koers. In het 'residentiële segment' breekt ook XIOR (33%) geen potten meer en Aedifica (39%) doet al niet veel beter. Alleen 'Home-Invest' dat de hausse aan zich voorbij zag gaan, geeft nauwelijks een krimp.

De variabelen die uit de jaarrekening komen, hebben voor de meeste GVV'n nog betrekking op 2020. Alleen de GVV'n met een 'gebroken boekjaar' noteren met gegevens die betrekking hebben op maart tot eind september 2021. De publicaties van boekjaar 2021 afgesloten op 31 december, zullen de komende maanden volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten