31 augustus 2024

Bijgewerkte lijst van de GVV'n, technische en fundamentele data

In Google Sheets hou ik een lijst van de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV'n) bij. De koersinformatie komt rechtstreeks uit een spreadsheet van Euronext.

Hierbij de link.

Technische data en ...

Voor de overige gegevens is natuurlijk wat meer werk nodig. De individuele pagina's met de koers van een aandeel heeft ook een tweede luik met karakteristieken, waarop je het aantal uitgegeven aandelen vindt. Dat laat meteen toe om de beurskapitalisatie te berekenen. Ook de hoogste en laagste koers van de voorgaande 52 weken valt vlot na te trekken.

fundamentele data

Voor fundamentele gegevens, zoals dividend per aandeel en de netto-aktief waarde (NAV) dien je de website van de GVV'n te consulteren. Deze info vindt je in het jaarverslag en soms ook in semester-rapporten. Doorgaans is dit de EPRA NAV en ook het EPRA conform exploitatiesaldo (bruto-uitkeerbare opbrengst.)

Wat is de situatie eind augustus 2024?

Het bijna systematische afkalven van de koersen van de GVV'n ligt nu wel duidelijk achter ons. Je merkt in de tabel een 'sterkte indicator' die berekend wordt aan de hand van het interval tussen hoogste (100%) en laagste (0%) jaarkoers. Vele GVV'n noteren nu dichter tegen de hoogste jaarkoers en vaak is die al naar boven toe bijgesteld.

Een belangrijke caveat: na twee jaar berenmarkt waren de koersen van de GVV'n zo diep afgegleden dat deze 'hoogste koers' over het afgelopen jaar in een 'historisch perspectief' nog steeds een koopje lijkt. Zo blijft er een disconto t.o.v de EPRA NAV voor alle GVV'n die in de buurt van hun jaarmaximum noteren.

Alleen de logistiekers WDP en Montea noteren met een bescheiden premie t.o.v hun EPRA NAV, maar beide blijven wel in de 'neutrale zone' t.o.v hun schommelingsinterval van de voorbije 52 weken.

Nextensa

De gemengde aktiviteit van verhuur en ontwikkelingvan vastgoed zoals bij Nextensa, dat hierdoor zijn GVV statuut opgegeven heeft, wordt niet echt naar waarde geschat. Nextensa noteert als enigie niet ver van zijn laagste jaarkoers. Maar vergeleken met de 'peer group' van zuivere vastgoedontwikkelaars: Atenor en Immobel, valt de historische achteruitgang nog mee. Deze hele sector heeft het niet onder de markt gehad. Het gemengde model (vastgoed verhuur + ontwikkeling) vermindert duidelijk het risico.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten