28 september 2024

Kapitaalverhoging bij Montea

Montea is donderdag 26 september begonnen aan een pubieke kapitaalverhoging met inschrijvingsrecht voor bestaande aandeelhouders.

Procedure

De kapitaalverhoging loopt tot 3 oktober aanstaande, waarna de niet uitgeoefende rechten via een 'accelerated bookbuilding' procedure zullen geveild worden op vrijdag 4 oktober. De notering van Montea wordt, zoals gebruikelijk opgeshort totdat het resultaat van de veiling gepubliceerd is. De nieuwe aandelen zijn meteen dividendgerechtigd voor het boekjaar 2024. Er wordt dus geen interim coupon uitgekeerd. De nieuwe aandelen worden betaald op maandag 7 oktober en zullen onmiddellijk verhandelbaar zijn op Euronext.

Modaliteiten

In relatieve termen is de kapitaalverhoging beperkt: er zijn 9 inschrijvingsrechen nodig om 1 aandeel te verwerven tegen de koers van €67. Noteer dat Montea op vrijdag afsloot op €74 (uiteraard ex-recht).

Een private plaatsing kan tot een fractie nieuwe aandelenn van 10%. Met 9 voor 1 nieuw aandeel, kom je op een fractie van 11.1%, wat dus nauwelijks boven die grens zit. 

De kapitaalverhoging is dus niet bijzonder ambitieus inzake modaliteiten en daardoor is het waarschijnlijk dat de aandeelhouders in ruime mate zullen intekenen op de nieuwe aandelen. Familiale en enkele vaste aandeelhouders hebben reeds toegezegd hun rechten te zullen uitoefenen. Dit heeft betrekking op 17% van het aantal aandelen.

Ter info:


Geplande investeringen

Het track-27 programma loopt over ruim drie jaar. Een portefeuille van Franse logistieke sites wordt daarmee aangekocht. Er zijn tegelijk uitbreidings- en verbeteringsplannen voor deze bestaande sites, in samenwerking met de huurders  (plan "Reverso"). Zowel de on-site elektriciteitsproductie (fotovoltaïsche panelen en windmolens waar dit mogelijk is) wordt verhoogd als de energie-effiiëntie van de gebouwen en de opslagcapaciteit van de elektriciteit in een batterijpark om aan de spreiding van de vraag beter af te voldoen met het geleverde aanbod.

De nieuw te bouwen sites zouden energie-neutraal moeten zijn terwijl de totale energieconsumptie van de Montea logistieke sites met 35% zou gereduceerd worden.

Montea CEO Jo De Wolf voegt de investeringsrationale toe voor de verdeling van de 17 nieuwe sites. De totale investeringswaarde is €150 M met een onmiddellijke opbrengst van 5.6%. Er is een significante uitbreidings- en herontwikkelingspotentieel van de sites, vermits de bebouwde oppervlakte op verschillende sites vaak slechts een kleine fractie is van de totale oppervlakte. Dat zou toelaten om te komen tot een huuropbrengst van 7% na uitbreidingsinvesteringen.

Het uitbreidingsplan zal toelaten om de winst per aandeel te verhogen tot €5.60 tegen 2027. Dat implementeert een jaarlijkse groei van 6% over de periode 2024-2027. De winst per aandeel van €4.45 voor 2024 wordt bevestigd. 

Presentatie van de plannen:




Slotcommentaar om deze kapitaalverhoging te 'kaderen'. 

Minder dan een jaar geleden, in november 2023, plaatste Montea 1.8 miljoen nieuwe aandelen tegen €69.90. Deze private plaatsing ter waarde van €126 miljoen was dus niet zoveel kleiner dan de €154 M die nu opgehaald wordt. De nieuwe aandelen worden nu met een hoger disconto (circa 9% t.o.v de 'theoretische ex- recht koers voorafgaand aan de kapitaalverhoging') tegen €67 geplaatst. Ook absoluut doet de private aandeelhouder een goede zaak. 

Dit is niet de eerste publieke KV van Montea. Een overzicht van vorige publieke kapitaalverhogingen (voor het laatst in februari 2019) vind je hier.

Update van 4 oktober

Montea deelde om 10:35 in een eerste persbericht mee dat 91.5% van de inchrijvingsrechten uitgeoefend werden door de houders. We kunnen dus van een groot succes spreken. Bovendien is de koers van het Montea aandeel opgelopen na een zwakke start bij het begin van de KV.

Er bleven niet zoveel rechten meer te veilen als scrips. Het veilingresultaat volgde om 14:30. De scrips werden uiteindelijk geveild tegen €1.05. Daarmee is de kapitaalverhoging ook volledig rond. De betaling voor de nieuwe aandelen gebeurt maandag, met levering op dinsdagmorgen 8 oktober, waarna deze nieuwe aandelen ook meteen verhandelbaar zijn op Euronext Brussel.

De houders van de scrips worden vergoed op donderdag 10 oktober.

1 opmerking:

  1. De markt lijkt hier niet echt positief op te reageren, misschien een interessant instapmoment.

    BeantwoordenVerwijderen