17 oktober 2019

XIOR begint aan een nieuwe kapitaalverhoging

XIOR begint aan een nieuwe kapitaalverhoging van (ditmaal) € 205,681,126. Dit is de derde KV in de rij, net iets meer dan 16 maanden na de vorige KV (begin juni 2018).

De intekenkoers voor de nieuwe aandelen wordt €43, waarbij drie intekenrechten nodig zijn per nieuw aandeel. Deze intekenrechten  (coupon 11) werden gisteren 16 oktober na beurstijd geknipt. Het aandeel noteert vandaag ook ex-interimdividend (coupon 12 twv €0.492) , zodat de nieuwe aandelen fungibel blijven met de bestaande. Zij zullen dus dividendgerechtigd zijn vanaf 29 oktober 2019. Dat is ook de betaaldatum en tegelijk ook de eerste dag waarop de nieuwe aandelen zullen noteren.

De inschrijvingsperiode loopt slechts over zes beurswerkdagen: vanaf vandaag 17 oktober tot 24 oktober. De onherleidbare toewijzingsrechten kunnen verhandeld worden op Euronext Brussels onder ISIN-code BE0970173762. Diegenen die geen gebruik hebben gemaakt van hun toewijzingsrechten aan het einde van de inschrijvingsperiode (uiterlijk op 24 oktober 2019) zullen deze na deze datum niet langer kunnen uitoefenen. De veiling van niet uitgeoefende rechten als scrips volgt op 25 oktober. Tijdens de veiling wordt de handel in Xior opgeschort tot na publicatie van het veilingresultaat. De houders van niet uitgeoefende rechten zouden op 3 november gecrediteerd worden.

Voor het lopende boekjaar 2019 zou het totatle (bruto) dividend €1.30 bedragen. Dit is de som van de coupons 10, 12 en 13. Deze laatste coupon (cp 13 twv circa €0.227 bruto) heeft betrekking op de laatste maanden van het boekjaar en is er dus ook voor nieuwe aandelen. Coupon 10 is eerder (in juni) reeds onthecht. Voor het boekjaar 2020 wordt een dividend van €1.36 voorzien.

Aanwending van de nieuwe middelen

Door de kapitaalverhoging wordt de schuldratio opnieuw (tijdelijk) teruggebracht tot 37%. De verdere expansie van XIOR op de Spaanse en Portugese markt is sneller verlopen dan oorspronkelijk gepland was. Er zijn intussen al voor €310 M investeringen voorzien, waarvan €170 M nieuw geplande investeringen. Er werden daar al €28M investeringen gerealiseerd.
In België en Nederland staan er ook nog voor €150 M investeringen op stapel (vooral in de regio Amsterdam). De toename van de eigen middelen door de KV laat tegelijk ook toe om nieuwe kredieten op te nemen om deze omvangrijke investeringsplannen te realiseren.

Vergelijking met vorige kapitaalrondes

Bij elk van de twee vorige kapitaalrondes werd het aantal aandelen met de helft verhoogd, door uitgifte van één nieuw aandeel voor slechts twee bestaande aandelen. Anderzijds was de intekenkoers met €31 bij de laatste uitgifte nog een stuk lager. Door het hogere aantal bestaande aandelen en de tegelijk ook hogere intekenkoers, is deze nieuwe kapitaalronde opnieuw beduidend groter dan de vorige: in juni 2018 werd €134 M opgehaald terwijl de KV van juni 2017 slechts €84 M bedroeg.
Met ruim €205.7M is het bedrag van deze KV zelfs hoger de de beurskapitalisatie van XIOR begin 2017. Deze bedroeg toen slechts €166 M. Het groeitraject op minder dan 3 jaar is ronduit indrukwekkend.

Historische koersen

Bij een kapitaalverhoging met inschrijvingsrecht past Euronext de historische koersen aan voor de afsplitsing van het recht. Ex-recht en ex-dividend opende XIOR vandaag aan €50, wat een behoorlijke koersstijging impliceert. Het inschrijvingsrecht opende aan €1.688, maar noteert inmiddels al boven €2.

Wie dieper wil ingaan op de split tussen aandeel ex-recht en de principiële openingswaarde van het intekenrecht, kan er deze spreadsheet op naslaan. Je kan ook de koers van het recht tijdens de KV aftoetsen ten opzichte van de koers van het aandeel. Dat levert meestal een disconto (-) of soms ook een premie (+) op. Bij een disconto is het aankopen van rechten en vervolgens het uitoefenen daarvan voordelig. Bij een significante premie kan je net zo goed de aandelen kopen.

Update 25 oktober

Nu de inschrijvingsperiode is afgesloten, meldt XIOR vanmorgen dat 93.1 % van de intekenrechten benut werden. De resterende 6.9% wordt momenteel geveild. In afwachting van het veilingresultaat werd de notering vandaag geschorst.
Om 14:45 wordt gepubliceerd dat de veiling van de overblijvende toekenningsrechten als scrips voltooid is, waardoor de kapitaalverhoging rond is. Nog 995.062 scrips werden geveild waarbij dus dus nog 331.687 nieuwe aandelen uitgegeven worden. De veilingopbrengst bedraagt €1.99 per scrip.

Door de KV stijgt het aantal aandelen vanaf maandag tot 19.133.129. Momentum beleggers sturen XIOR hoger waardoor een beurskapitalisatie van één miljard euro (vanaf een koers van €52.30) binnen handbereik ligt.

De notering herneemt om 15:15 met een openingsgap op €50.50 door een aanzienlijk volume aan kooporders tegen marktkoers. Er werd een koerspiek van €51.40 gehaald, waarna de koers ook even is teruggevallen tot €49.80. De volatiliteit lijkt aan te houden en het omzetvolume is navenant hoog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten