30 november 2020

Van risk-off naar risk-on

Trends die al tijdens de zomer ingezet waren, kenden de voorbije weken een brutale omkeer. De sectoren en ondernemingen die garen konden spinnen door de verslechterende corona cijfers resulterend in een nieuwe lock-down, kregen plots de wind van voor. Verguisde ondernemingen uit sectoren die zeer hard getroffen zijn door de corona-crisis stegen met soms tientallen procenten.

Het stof rond de Amerikaanse verkiezingen was nog niet gaan liggen, of er kwam goed nieuws van de pharmagiganten die werken aan verschillende Corona vaccins.

Corona vaccins en een mogelijk geneesmiddel.

Het 90% succespercentage voor het Pfizer vaccin, aangekondigd op 9 november bracht een kleine aardverschuiving op gang. 

Moderna volgde enkele dagen later met een studie die een succesrate van bijna 95% aangaf. Het eerste nieuws was blijkbaar geen toevalstreffer. Meer recent kwamen Astra-Zeneca en de Universiteit van Oxford ook met een studie die een succesrate van ruim 70% in het vooruitzicht stelde. Al vlug kwam hier kritiek op de gevolgde methodologie. Het 90% succes in een deelpopulatie zou niet representatief geweest zijn. Bijkomende proeven en dito vertraging zijn het gevolg, zodat de goedkeuring wat langer op zich zal laten wachten. 

Tussendoor was er ook nog een positieve noot ivm Dexamethasone, een corona-medicijn dat synthetische antistoffen bevat. Deze kunnen de periode overbruggen tussen de eerste symptomen na de infectie en het volledig activeren van het natuurlijk eigen afweersysteem. Pres. Trump werd met een dergelijk experimenteel medicijn genezen.

Impact op genoteerde vastgoedvennootschappen

Bij de Belgische genoteerde vastgoedvernnootschappen (GVV'n), werden de logistieke specialisten WDP en Montea teruggefloten, nadat ze maandenlang stelselmatig hogere maxima hadden neergezet. Het koersverlies blijft echter beperkt: er is geen verslechtering van het perspectief, alleen de speculatieve premie ebt wat weg uit de koers.

Voor zorgvastgoed was er niet echt een zeer grote impact. Aedifica had welsiwaar enkele weken  zwakker genoteerd, maar dat was vooral te wijten aan de kapitaalverhoging vanaf half oktober.

In oktober en tot begin november verging het retail-vastgoed buitengewoon slecht. GVV'n zoals Vastned Retail Belgium, Wereldhave Belgium en QRF verkenden nieuwe 52 weekse minima, soms ver onder de koers van de paniekcrash midden maart. Bij onze buren gleed ook Unibail-Rodamco-Westfield af naar een ongekend laagtepunt.

Het koersherstel was in alle gevallen erg fors. Dat betekent niet dat de onderwaardering daarmee is weggewerkt, daarvoor zal eerst de solvabiliteit van de huurders (de hele retailsector) moeten herstellen. Maar de meest schrijnenende onderwaardering (met soms meer dan 50%) lijkt uit de wereld geholpen. Er is weer enig perspectief. De horrorscenario's lijken definitief afgewend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten