16 april 2019

Genk Logistics: een eerste nieuw huurcontract

"Buy the rumor, sell the news!"

Het is een beproefd recept: als er geruchten zijn - in dit geval over een op handen zijnde huurovereenkomst - is 'kopen' het devies. Zodra het nieuws bekend raakt, zijn winstnemingen al aan de orde. Het koersverloop van Genk Logistics in februari en maart is daarvan een schoolvoorbeeld.

Eerst het nieuws: Welk nieuw huurcontract?

Op 8 maart werd door KBC Real Estate aangekondigd dat er een huurovereenkomst werd gesloten tussen Genk Logistics en Peethultra Transport BVBA voor de huur van 10,000 m² van de opslagplaatsen ("object 1") die voorheen verhuurd waren aan Ewals Cargo Care. De huurovereenkomst loopt initieel voor 15 maanden en is ingegaan op 1 maart 2019. Er is een huurvrije periode van drie maand. Vanaf 1 juni 2020 kan de huurovereenkomst stilzwijgend verlengd worden voor een periode van drie jaar. Er geldt daarna een opzegperiode van zes maanden om het huurovereenkomst te beëindigen. De jaarhuur bedraagt €273.030 (excl BTW). 

Even kaderen: De gehuurde oppervlakte beslaat 1/6 van de capaciteit van 'Object 1'. De opslagruimte is dus voor bijna 17% verhuurd. Per certificaat komt deze jaarhuur neer op €2.33. Dit is uiteraard een brutobedrag. De kosten voor onderhoud (en leegstand) van het resterende gedeelte moeten in mindering gebracht worden. Een betekenisvol dividend staat dus niet in het verschiet, maar anderzijds zal een jaarverlies wel kunnen vermeden worden.

Het koersverloop

Van een steun op €48 per eind januari ging de koers naar de vraagprijs (€50) begin februari en vervolgens naar €50.50 tijdens de eerste helft van februari. De verhandelde volumes waren op 7 en 8 februari wel al bovenmaats, waarbij het tegen €50 aangeboden volume werd opgekocht.

Tot 21 februari leek er evenwel weinig aan de hand. Daags daarna, op vrijdag ging de koersrally van start. Amper twee beursdagen later werd een koers van €62 bereikt in een levendige handel. Het verhandelde volume zou nog oplopen toen de koers op 1 maart (wanneer het huurcontract ingegaan is) al gecorrigeerd was tot €60.

Genk Logistics, koersen van 31 januari tot 29 maart. Onderaan de omzetvolumes
Op 8 maart, datum van het persbericht, bleef er van de koersrally nog bijster weinig over. De verhandelde volumes bleven wel op peil. Inmiddels is de koers al opnieuw teruggevallen onder €50 tot het biedniveau van (momenteel) €49.60.

In de loop van de tweede helft van maart begon het volop te dagen bij de beleggers in Genk Logistics dat ze wel erg verlekkerd geweest waren... op weinig meer dan een dode mus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten