08 december 2016

Forse kapitaalverhoging bij TINC

Bij TINC (The Infrastructure Company) Website/Nieuws gaat momenteel een forse kapitaalverhoging door.

De kapitaalverhoging met intekenrecht is scherp geprijsd aan €11.25 of 6.25% beneden de beurskoers die om en nabij de €12 schommelt. Per twee intekenrechten kan er op één nieuw TINC aandeel ingetekend worden. Die inschrijvingsprijs wijkt nauwelijks af van de oorspronkelijke intekenkoers koers die op €11 vastgesteld werd en ligt ook binnen de vork (€10.4 - €11.40) die bij de IPO (Initial Public Offering) voorgesteld werd.

Bij de IPO was er destijds een over-inschrijving, zodat de kandidaatinvesteerders slechts tussen 50% en 70% van het gevraagde aantal aandelen bekomen hebben (deze fractie was afhankelijk van het gevraagde aantal). Ze krijgen nu een tweede kans om hun aandelenpakket met een kleine korting op de huidige beurskoers uit te breiden.

Activiteiten

De naam 'The Infrastructure Company' zegt al iets over de activiteiten. Het gaat meer bepaald om investeringen in off-shore en on-shore windmolenparken, van photovoltaische installaties, in de privaat-publieke samenwerking (PPS) bij bruggen en wegen en bij waterwegen en sluizencomplexen en in de exploitatie van parkeergarages en van een bedrijvenpark. In elk geval gaan ethisch beleggen en rendementsoverwegingen hier hand in hand.  De huidige kapitaalverhoging kadert in de verbintenissen die TINC aangegaan is mbt zijn inbreng in de PPS voor A11 en A15.

Aandeelhouderschap

Referentie-aandeelhouders zijn GIMV, Belfius Insurance, TINC Management en Capfi Delen Asset Mgt. De eerste drie staan voor ruim 21% van de aandelen. Capfi Delen Asset Mgt houdt iets minder dan 7% van de aandelen. De kennisgevingsdrempel is 5%.

Rendement

Over het laatste (verlengde) boekjaar werd een winst van €0.86 per aandeel gerealiseerd. Daarvan werd in sept 2015 reeds een interimdividend van €0.12 uitbetaald. Het totale dividend van €0,4675 impliceert een slotdividend van €0.3475. Ondanks het mooie dividendrendement wordt er dus een aanzienlijk deel van de winst gereserveerd, waardoor het werkkapitaal per aandeel toeneemt. TINC is immers geen gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV) en is dus niet gebonden door een verplichting om minimum 80% van de winst uit te keren. Het dividendrendement van om en nabij de 4%, situeert zich evenwel op een zeer vergelijkbaar niveau als dat van sommige GVV's.

Tactische overwegingen

Zoals meestal, noteert het intekenrecht beneden zijn theoretische waarde: (TINC Koers - €11.25)/2.
Terwijl het intekenrecht tot gisteren 7 december nog boven €0.25 noteerde (met slechts een beperkte décôte), gaat de koers vandaag brutaal lager met een minimum beneden €0.15.

Degenen die in TINC willen investeren, doen momenteel een goede zaak om inschrijvingsrechten op de beurs aan te kopen en die onmiddellijk aan te benutten voor inschrijving op nieuwe aandelen.
Bij een beurskoers van €12 doe bekom je in dit geval een korting van circa 3%.

Een prettige bijkomstigheid is ook dat er op de nieuwe aandelen uiteraard geen beurstax verschuldigd is en evenmin worden er transactiekosten in rekening gebracht.

Update

Tinc vermeldt in een PB op 15 december dat 85.86% van de intekenrechten benut werden. De rest wordt momenteel als scrips geveild. Zodra die veiling achter de rug is en het resultaat daarvan gepubliceerd is, herneemt ook de notering van het TINC aandeel.

De veiling van de circa 1,928 mln scrips is achter de rug, waardoor institutionele partijen door inschrijving op 963.999 nieuwe aandelen de emissie rond maken.  De scrips werden geveild tegen €0.025. Dat is goed de helft van de slotkoers van gisteren maar wel hoger dan de minimumkoers die gisteren intraday werd opgetekend bij een hoog volume.

De grote omvang van de kapitaalverhoging (50% nieuwe aandelen) en de beperkte korting resulteren in een lage waarde van het intekenrecht.  De koers van TINC kwam naar het einde van de intekenperiode ook iets onder druk waardoor de waarde van het intekenrecht verder afgekalfd is. Dit heeft ook geleid tot een lage waarde voor de scrips.

Update 16 dec:
Op het Spaargidsforum heeft Zwygymor zich vastgebeten in de TINC kapitaalverhoging. Zijn laatste posting lijkt mij erg plausibel.

Na het eindspel...
Juist ingeschat:
1) een grillig koersverloop van het intekenrecht, op de dag van de laatste notering
2) Het aandeel dat de dag na de veiling van de scrips sterk opveert... (slot €11.71 vandaag).
Misrekend:
1) De veiling van de scrips levert minder op (€0.025/scrip) dan mijn natte vinger schatting. Er wordt daarbij op 963999 nieuwe aandelen ingetekend. De notering hervat pas om 16:30; de veiling liep dus niet van een leien dakje.
2) Blijkbaar heeft minstens één institutionele partij meer aandelen bij de veiling gekocht dan haar onmiddellijk beschikbare middelen. Er worden meer dan 14.639 TINC aandelen gedumpt bij opening om 16:30 aan €11.55 en de verkoopdruk houdt aan tot de koers daalt tot €11.45. Als de €11.45 weerstand breekt zijn er al meer dan 75.000 aandelen verhandeld. Bij de koersdip tot €11.36 worden slechts weinig aandelen verhandeld en bij de fixing noteren we opnieuw €11.45. Op één uur werden 83.152 aandelen verhandeld. Ter vergelijking: in de tweede helft van november waren dat er nauwelijks meer: 93.776

1 opmerking:

  1. Bij gebrek aan een nieuw artikel, toch even meegeven dat intussen de volgende kapitaalverhoging is afgesloten. Per 3 aandelen kon op één nieuw aandeel ingeschreven worden tegen een koers van €11.40. Dat is een habbekrats meer dan bij de vorige ronde. Iets meer dan 84% van de intekenrechen werd gebruikt. Scrips werden op 26 maart 2018 geveild tegen €0.10.

    BeantwoordenVerwijderen