22 maart 2021

Investeerders meewarig over een private plaatsing

Het is een terugkerend verhaal: privé investeerders zijn steeds meewarig over een private plaatsing van nieuwe aandelen. Als we even terugkijken op de private plaatsing bij WDP begin feburari was dat eens te meer het geval.

Even de context schetsen: WDP heeft via een versnelde private plaatsing van nieuwe aandelen 200 miljoen euro opgehaald, zoals donderdag 4 feb voorbeurs bekendgemaakt. Daarbij werden ruim 6,8 miljoen aandelen uitgegeven tegen een prijs van 29,25 euro, wat overeenkomt met circa 3,9 procent van het uitstaande kapitaal voorafgaand aan de kapitaalverhoging. De uitgifteprijs reflecteert een korting van 3,3 procent ten opzichte van de slotkoers van 30,24 euro op woensdag. De Familie Jos De Pauw kocht zelf bijna 700.000 aandelen in ter waarde van 20 miljoen euro. Volledig artikel

Het is ongeveer een beproefd scenario: de onderneming wacht op het oplopen van de beurskoers, na enkele gunstige persberichten en optimistische vooruitzichten. Vervolgens wordt overgegaan tot een private plaatsing met een minieme korting t.o.v de opgelopen beurskoers. De familiale aandeelhouder is uiteraard zelf niet te beroerd om mee te stappen in het verhaal en doet ook zijn duit in het zakje. In dit specifieke geval zullen de nieuwe aandelen ook meteen dividendgerechtigd zijn over het voorbije boekjaar 2020.

Het ligt de beleggers zwaar op de maag: het WDP aandeel wordt lager gestuurt en noteert meer dan één maand na datum nog steeds een heel stuk lager dan de intekenkoers van de private plaatsing.

WDP: koersverloop over 3 maand. De privé plaatsing gebeurt bij de hoogste jaarkoers.

De privé plaatsing gebeurde bij de hoogste koers van 2021, maar desondanks zien de beleggers het niet echt zitten. WDP noteert nog steeds met een negatieve jaarreturn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten