23 mei 2020

Winnaars na de Corona-crisis

Een populair onderwerp zo blijkt. Er zijn bovendien verschillende invalshoeken. De Coronacrisis heeft ziekenhuizen en begrafenisondernemers ongetwijfeld een hoop extra werk bezorgd.
Dat we massaal zijn gaan telewerken heeft zo ook wel zijn gevolgen. Winnaars en verliezers ...
We gaan schoorvoetend opnieuw winkelen terwijl de on-line verkopen een blijver zijn. Het verkeer is nog steeds een stuk minder druk. Het milieu kan er maar wel bij varen, misschien halen we tegen alle verwachtingen in toch de CO2 uitstootnormen. De recreatiedruk in onze nabijheid lijkt daarentegen eerder een bedreiging voor zeldzame flora en fauna.

De autoverkoop (en productie) beleven moeilijke tijden. Autoverhuurder Hertz lijkt deze crisis niet te zullen overleven. Het vliegverkeer is al helemaal een catastrofe en het is niet ondenkbaar dat een vliegtuigbouwer in moeilijkheden komt (zeker als die vooraf al veiligheidsproblemen had met één van zijn vliegtuigen). De horeca, de reissector en het toerisme in de zonbestemmingen beleven natuurlijk ook harde tijden.

Ons collectief gedwongen cocooning gedrag is uiteraard koren op de molen van internetgiganten als Facebook en Amazon of (film) content provider Netflix. Zij hebben na de Corona dip hun hoogste koers ooit naar boven toe bijgesteld. (Google en Microsoft haalden vooralsnog niet hun pré-Corona topkoers.)

Maar wat merken we hiervan op Euronext Brussel ?

Dat de meeste aandelen een stuk onder hun 52 weeks maximum noteren is een open deur intrappen. Ook dat zeer veel aandelen tijdens de Coronadip een lager 52 weeks minimum hebben opgezocht, ligt min of meer voor de hand. Maar welke Belgische aandelen hebben sinds de Corona dip een hoger 52 weeks maximum kunnen noteren? Dat is pas een indicatie dat de perspectieven wel erg goed zijn...

Wie kon er garen spinnen bij de Corona crisis ?

  • Hoogspanning netbeheerder ELIA wist na de corona crisis een nieuwe hoogste 52 weekse koers van €113 op te tekenen.
  • Holding Sofina ging na de Corona Crisis eveneens hoger tot een nieuwe hoogste 52 weekse koers van €229 en blijft met €226.5 vorige vrijdag erg dicht in de buurt.
  • Vastgoedgroep VGP schopte het na de dip tot €120. De markt apprecieert het joint-venture model met vaste beheerskosten waarbij de financiële partner weliswaar een groot deel van de huurinkomsten opstrijkt maar ook de bijhorende risico's neemt.
Bijna: ArgenX haalde afgelopen week een piekkoers van €153.20, waarbij het op een zucht van de pré-corona piek van €154 gestrand is. Dat is dan een stuk beter dan sectorgenoot en beurslieveling Galapagos, dat bij een post-Corona top van €216.1 een stuk onder de €252.9 pré-Corona piek bleef en intussen tot €185 teruggevallen is.

Nota en disclaimer: Het lijstje is mogelijks niet compleet: ik hou niet van alle aandelen de 52 weekse minima en maxima bij, laat staan de evolutie daarvan ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten