24 oktober 2012

Genk Logistics: te laat voor paniekverkoop

Met de sluiting van Ford Genk in het vooruitzicht gesteld voor 2014 heeft de koers van Genk Logistics gisteren al een forse duik genomen tot het laagste niveau van het jaar.

In februari leek het nog zo mooi: de certificaathouders kregen een hoog liquidatie-dividend uitbetaald voor de verkochte delen, terwijl een voor een derde pand een -weliswaar kortlopend- huurcontract werd getekend. Zoals bekend huurt Ewals verder het nieuwe logistiek complex, waarvoor de hypotheek eind volgend jaar zal afbetaald zijn. Dit nieuwe logistiek complex stond vroeger in voor bijna 70% van de huurinkomsten van het certificaat Genk Logistics. De gedeeltelijke liquidatie en het langlopende huurcontract (tot 2018) met Ewals, hebben het risicoprofiel van het certificaat drastisch verlaagd. Daardoor ging de koers ex-coupon snel richting €160.

Je kan je geen logistieke activiteit in Genk inbeelden die op geen enkele manier zou beïnvloed worden door de gang van zaken bij Ford Genk. Maar daaruit meteen besluiten dat Ewals Cargo Care onmiddellijk op een sluiting afstevent, is wel wat kort door de bocht.

Vandaag is het volume aan verkooporders tegen marktkoers hoger dan het totaal volume van het orderboek aan biedzijde. Indien er ter elfder ure geen kopers opdagen, betekent dat meteen dat er geen koers kan gevormd worden. De laagste kooporders liggen bovendien buiten de 10% vork van de vorige koers van €137. Een volgende fixing zal waarschijnlijk wel 10% of meer lager liggen, afhankelijk of vandaag nog kan verhandeld worden of één van de volgende dagen. Of verkopers aan een dergelijke koers nog een goede zaak doen? Beslist niet: paniek is een slechte raadgever.

Update 25 oktober:
In de loop van de dag is het aanbod aan marktkoers nog wat toegenomen. Langs biedzijde zijn er plots een aantal bodemvissers opgedaagd. Bovendien legde een (institutionele?) belegger dmv een limietorder met bid €126 voor 300 stuks (meer dan het aanbodvolume tegen marktkoers) een behoorlijke bodem in de markt. Dat het menens was werd duidelijk toen de bid stelselmatig werd verhoogd om enkele andere marktschuimers te vlug af te zijn. Uiteindelijk werd er afgevlagd op €129 (-5.84%) voor een totaal volume van 310 stuks. Als ik de transactielog correct interpreteer, werden uiteindelijk slechts 53 stuks toegewezen aan het prijsbepalende limietorder. Hebben we daarmee het ergste gehad?


Meer lezen over Vastggoedcertificaten?
Een lijst van postings (inclusief de vroegere postings op Mining corner) is te vinden op de indexpagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten