30 april 2024

Geen overtuigend herstel van de GVV'n

De gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV'n) hebben hun koersdip achter de rug. Dat wil nog niet zeggen dat we van een overtuigend herstel kunnen spreken.

Vorig jaar hebben de GVV'n  het 'couponseizoen' slecht verteerd, sommige zijn ook in de aanloop naar de coupon gedaald. De hoogste koers van het afgelopen jaar is in de meeste gevallen naar beneden toe bijgesteld. De 'relatieve sterkte' die ik hier definieer als (koers - 52W min) / (52 W Max - 52 W Min) kan des te gemakkelijker standhouden als het 52 Weekse maximum terugloopt (omdat hogere koersen dateren van voor eind april 2023).

GVV'n konden vorig jaar 'niets goed' doen volgens kritische beleggers:

  1. Het dividend verlagen wordt steevast afgestraft. Het dividend laten stijgen met gestegen inkomsten laat dan weer weinig ruimte om de schuldratio te verlagen. 
  2. Activa verkopen is ook problematisch: verhuurde panden verkopen vreet de toekomstige winst aan. 'Niet strategische activa' worden daarentegen vaak tegen een al afgewaardeerde boekwaarde verkocht. 
  3. Nieuwe investeringen die tot drie jaar geleden op gejuich onthaald werden, doen nu de wenkbrauwen fronsen: wanneer volgt een verwaterende kapitaalverhoging?
Uiteindelijk bodemde de koers rond eind oktober en volgde een herstel tot Kerst. Begin 2024 kwam de klad er opnieuw in. De inflatie bleek hardnekkiger dan verwacht, vooral in de US. Het perspectief van een renteknip wordt steeds verder verschoven. Naast de constante korte beleidsrente, kruipt de lange rente langzaam hoger. Niet meteen een ideaal scenario voor vastgoedmaatschappijen.

Ook de verzekeringsmaatschappijen die in een zero-rente omgeving vastgoed als enige uitweg zagen om hun inkomsten te verhogen, houden nu meer de vinger op de knip.

Tabel: met koersen van vrijdag 26 april

GVV'n met koers, 52 weeks minimum en maximum, de range en relatieve sterkte.

Dit is meteen de laatste tabel waarin Intervest Off. & Warehouses opgenomen is. Het 'uitrookbod' is pas op 25 april afgelopen en de notering werd op vrijdag al ggeschorst. Bij aanvang van het 'uitrookbod had TPG 96% van INTO in handen.

Enkele GVV'n gingen de voorbije maanden nog onder het oktober-minimum. Dat was ondermeer het geval voor XIOR en het illiquide Immo Moury. Maar ook Cofinimmo kwam gevaarlijk dicht boven het paniekniveau van eind oktober 2023.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten