31 maart 2025

Housing Affordability: A New Dataset

Een engelstalige titel omdat ik hiermee verwijs naar een publicatie van het IMF. 

Die is overigens gratis beschikbaar op de website. Het is een gedetailleerde studie van de vastgoedmarkt in veertig landen. Daarbij worden de belangrijkste variabelen als het gemiddelde prijsniveau van het residentieel vastgoed per vierkante meter, het mediaan inkomen en het niveau van de hypothecaire rente in aanmerking genomen. 

Het nadeel van zulke gedetailleerde studie is dat je niet 'kort op de bal' kan spelen: het inzamelen van alle gegevens vergt tijd. De analyse vergt naast tijd en basiskennis ook nog het verwerven en formuleren van nieuwe inzichten. Tenslotte volgt er meestal een 'peer review': het aftoetsen van de studie bij een aantal andere specialisten.

De analyse gepubliceerd in December 2023 schetst de situatie van de markt net een jaar eerder, met als focus de invloed van de COVID pandemie op het prijsniveau en de overheidsmaatregelen om de betaalbaarheid van vastgoed te verhogen.

Noch als blogger, noch als journalist kan je dit niveau van detail en doorzicht bereiken, maar het wordt evenmin erg geapprecieerd: de lezer wil doorgaans een hapklare brok met het liefst nog de cijfers van vandaag en plausibele vooruitzichten voor de komende weken en maanden indien mogelijk.

Het zal altijd een dillemma blijven ...

Een voorbeeldje van de 'hapklare brok' dan maar?




Met toch wat voetnoten:  beursgenoteerd vastgoed neemt vooral een voorsprong tussen 2000 en 2007. De brede aandelenmarkt krijgt de implosie van de dotcom bubbel te verwerken. Vastgoed is net dan de ideale vluchtwaarde. Een omgekeerd beeld in 2008 waar de sub-prime crisis (van hypothecaire kredieten) in de financiële sector net het gevolg is van een overgewaardeerde vastgoedmarkt.

Maar als alles is 'uitgeziekt' gaat het weer hoger ... tot de Covid pandemie de sector opnieuw onderuithaalt. De zero rentepolitiek zorgt voor een snel herstel, waar de brede aandelenmarkt ook van profiteert. Een voorspelbare inflatiegolf noopt de centrale banken tot bruuske renteverhogingen.

De vastgoedsector is opnieuw het grootste slachtoffer. Ondanks een herstel (wereldwijd eerder dan in België) komen de grafieken dichter bij elkaar: de brede aandelenmarkt doet het beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten