13 februari 2018

Beurscorrectie haalt premies van GVV'n omlaag

De meeste gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV'n, vroeger vastgoedbevaks genoemd) noteren behoorlijk lager dan hun maximumkoers van het afgelopen jaar. Daarbij komt dat de recente beurscorrectie ook behoorlijk heeft ingehakt op de koerspremies boven de nettowaarde per aandeel.

Een erg brede tabel geeft een overzicht van de (nu) 17 GVV'n genoteerd op Euronext Brussel.
Er is vooreerst de ticker-code. Aan de naam in de tweede kolom is tegelijk ook de link toegevoegd naar de conversatiedraad op het Spaargids forum.
De derde kolom geeft een link naar de home pagina of de 'investors-page' van de website van de verschillende GVV'n.  Je vindt eveneens de totale marktkapitalisatie (in miljoen euro) en het aantal aandelen (in duizenden).  WDP en Cofinimmo steken mekaar naar de kroon.  Het percentage vrij verhandelbare aandelen is hoger voor Cofinimmo dan voor WDP.  Daardoor behoudt Cofinimmo zijn BEL20 zitje.  In de laatste kolom werd ook nog de ISIN-code toegevoegd.
Update: Slotkoersen van 29 okt werden gebruikt in de berekeningen.

EPRA

EPRA of "European Public Real Estate Association" publiceert data en statistieken over beursgenoteerde vastgoedvennootschappen (REITS) waardoor zij ook de meeste GVV'n opvolgen. EPRA heeft een internationale standaard om de netto-actiefwaarde per aandeel op te volgen: 'EPRA-NAV'.  Een tweede variant 'EPRA-NNAV' houdt ook rekening met rente-indekkingsconstructies. Deze is niet systematisch hoger of lager dan de 'EPRA-NAV' die enkel betrekking heeft op de portefeuillewaarde verminderd met de totale schulden van de GVV.  In de tabel vindt U de EPRA-NAV.
De meeste GVV'n publiceren deze EPRA-NAV op hun website, soms elk kwartaal, anders halfjaarlijks, maar zeker in het jaarverslag. De referentiedatum van deze EPRA-NAV is dan ook toegevoegd.



Beurscorrectie haalt premies omlaag

De beurscorrectie sedert eind januari heeft de premies van de GVV'n ten opzichte van hun EPRA-NAV behoorlijk geknipt. Terwijl Befimmo bijna voortdurend nabij of net onder zijn netto-actiefwaarde noteert, is dit nu ook voor Ascencio en QRF het geval. Vastned Retail heeft door het overnamebod zijn discount dan weer omgezet in een premie van circa 9%. Vastned (NL) hoeft dus niet meteen diep in de buidel te tasten. 

Ondanks het verzwakken van de beurskoers noteren bvb Aedifica en Montea nog steeds met een behoorlijke premie.  Dat geldt in het bijzonder ook voor WDP dat sterk op koers bleef en nog met een torenhoge premie (81%) noteert. Het huurrendement van logistiek vastgoed is dan ook erg hoog. WDP slaagt er bovendien in om het dividend jaarlijks te verhogen.


Maximum en minimumkoers

Het is relatief gemakkelijk om de maximum en minimumkoers over de voorbije 52 weken terug te vinden. Deze staan aangegeven bij de notering op de website van Euronext. Een kleine berekening volstaat om te verifiëren of die koers-extremen ver uit elkaar liggen of juist erg dicht in de buurt. Met andere woorden: was de koers het afgelopen jaar erg beweeglijk of eerder constant.  Een 'relatieve sterkte' geeft dan aan waar de koers zich bevindt in dit interval. Een waarde veel hoger dan 50% geeft aan dat we dichter tegen de maximumkoers aanleunen. Een percentage met 1 cijfer geeft aan dat we ons nauwelijks boven het minimum bevinden. Een jaarminimum is geen echte steun bij een dalende koerstrend. Een jaarmaximum is evenmin een solide weerstand.

Evaluatie

De kaarten liggen erg verdeeld: vijf GVV'n bevinden zich niet ver van hun minimumkoers. Dit zijn Ascencio, Cofinimmo, (lilliputter) Immo Moury, QRF en Warehouses Estates Belgium. Enkelen daarvan hebben hun jaarminimum intussen al naar beneden toe bijgespijkerd.

Het zal weinig verwondering wekken dat Vastned Retail Belgium vlak bij de maximumkoers noteert, wegens het overnamebod van de Nederlandse moedermaatschappij. Tijdens de beurscorrectie was Vastned Retail B de enige GVV die bijna geen krimp gaf.  Het overnamebod is immers volledig in contanten (€57.50).
Ook WDP noteert vaak dicht bij zijn maximumkoers of stelt deze zelfs bij naar boven.

Wie had gehoopt dat de GVV'n met residentieel vastgoed een baken zijn van stabiliteit, komt wel even bedrogen uit.  De beweeglijkheid van de koers van Aedifica en XIOR was het afgelopen jaar behoorlijk hoog.  Care Property Invest en Home Invest Belgium deden iets rustiger aan.

Voor een eerder stabiel koersverloop was je beter af met de mastodonten Cofinimmo en Befimmo.  Overigens zijn sommige historische koersen (Montea, XIOR, Care Prop. Inv.) omgerekend wegens het onthechten van een inschrijvingsrecht voor de voorbije kapitaalverhoging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten