14 november 2012

Vastgoedcertificaat Kortijk Ring Shopping opnieuw onderuit

Gisteren maakte het vastgoedcertificaat Kortijk Ring Shopping opnieuw een ferme koersduik naar €337, een voorlopig meerjaren-minimum. Puur technisch gezien is de aanleiding duidelijk. Er was één enkel groot (588 stuks) verkooporder tegen marktkoers. Daartegenover stond aanvankelijk voldoende vraag om naar een fixing aan €352 te gaan (gelijk aan de vorige laagste jaarkoers). Een grote koper kreeg echter twijfels en trok zijn bod terug of verlaagde zijn kooplimiet. Het gevolg was dat er pas bij  €337 -net geen 9% lager- voldoende aanbod en steun was om de certificaten te kunnen verhandelen. Wat is er aan de hand?

Heel wat heeft te maken met de voorbije renovatie van de aangrenzende voormalige hypermarkt van Carrefour. Op 22 oktober titelde Johan Van Geyte in 'Retaildetail': Ring Shopping Kortrijk heeft vertrek van Carrefour goed verteerd. Een korte quote:
Het wegvallen van de hypermarkt van Carrefour en het vertrek van Colruyt in Ring Shopping Kortrijk Noord is nagenoeg volledig verteerd. Vastgoedontwikkelaar Redevco heeft voor de vrijgekomen ruimte nieuwe huurders aangetrokken. Op 25 oktober wordt het volledig vernieuwde complex heropend.
Redevco, eigenaar van gebouwen en terreinen van Carrefour, heeft de renovatie voltooid en voor bijna de volledige 9000 m² nieuwe huurders aangetrokken. In een uitbreiding die de link maakt met de bestaande Shopping Mall (voorwerp van het vastgoedcertificaat) zou begin 2013 de winkel van SportsDirect.com, die momenteel nog in het winkelcentrum K zit, zich komen vestigen.

In cauda venenum

Tot hiertoe lijkt alles eerder positief, maar er zit nog een addertje onder het gras. De grootste huurder met ruim 3000 m² van het vernieuwde en geherpositioneerde gedeelte wordt Delhaize. De rest werd opgesplitst in kleinere eenheden. Deze werden toegewezen aan de andere gebruikers, waaronder H&M (1714 m²), dat in de bestaande mall is gevestigd. H&M zal in februari 2013 verhuizen naar zijn nieuwe locatie, waardoor in het bestaande shoppingscentrum voor een winkeloppervlakte van 1300 m² nieuwe huurders gezocht moeten worden.
Dat brengt meteen mee dat de vruchten van de verwachte synergie na de opening van de nieuwe Shopping Mall van Redevco wel wat langer op zich laten wachten dan aanvankelijk verhoopt. Minstens één institutinele investeerder ziet het niet meer zitten en wil zijn positie ten gelde maken. Momenteel staan de mogelijke kopers van de certificaten niet echt te dringen om hun positie te verhogen, met het gekende gevolg.
Anderzijds is Redevco ook mede-eigenaar van de bestaande mall. Het is dus meteen ook duideljk dat Redevco baat heeft bij een geslaagde upgrade van het bestaande Kortrijk Ring Shopping Center en een herverhuring van de oppervlakte die ondermeer ook na het vertrek van Colruyt vrijgekomen is. Every cloud has a silver lining. Laat ons hopen dat met de koersafstraffing gisteren het leed geleden is.

Nota: In het rapport over het eerste semester van het lopende boekjaar (zie: Het halfjaarresultaat van Kortrijk Shopping valt tegen) werd reeds vermeld dat H&M het lopende huurcontract had opgezegd. De tweede forse koersduik lijkt in dat perspectief wat overdreven. Het is ongewoon dat de markt eenzelfde negatief nieuwsfeit tweemaal afstraft (non bis in idem).


Meer lezen over Vastggoedcertificaten?

Een lijst van postings (inclusief de vroegere postings op Mining corner) is te vinden op de indexpagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten