27 januari 2013

Vastgoedcertificaten: uitgebodemd of niet?

Sedert de laatste posting in december heeft de Petercam BRECS returnindex van de vastgoedcertificaten een veeleer vlak verloop gekend.

BRECS returnindex (blauw, linkeras) en couponrendement in %, (rood, rechteras)

Het ingezette herstel was eerder aarzelend en ook de eerste weken van 2013 gaven geen duidelijke trend aan. De index is een marktgewogen gemiddelde en onder de individuele vastgoedcertificaten zijn er uiteraard winners en verliezers.

Woluwe Shopping (een zwaargewicht in de index), Kortrijk Shopping en Zenobe Gramme lijken met vallen en opstaan opnieuw de weg naar boven gevonden te hebben. Koersgewijs kunnen we daaraan ook Machelen toevoegen, maar door de extreme illiquiditeit zijn de noteringen schaars.

Voor Diegem, Beaulieulaan en Genk Logistics blijft het steeds een dubbeltje op zijn kant. Het trio mag dan nog boven zijn steun en minimum jaarkoers noteren, het herstel blijft bijzonder broos en na een uitbraakpoging is de koers teruggevallen.

Antares
Samen met Machelen-Kuurne (€21,91), is Antares het enige overgebleven vastgoedcertificaat dat de coupon eind december uitkeert. Het couponbedrag lag met €5,24 op het niveau van de kapitaalsdelging, wat op zich niet echt riant is. In het gebouw zijn echter de liften vervangen en wordt ook de airco grondig gerenoveerd. Dit brengt mee dat deze investeringskosten ten laste komen van het afgelopen en de volgende drie boekjaren. Overigens valt het met de verhuring nogal mee: Met Merck Sharpe & Dohme werden twee nieuwe huurcontracten gesloten, voor een looptijd van negen jaar en met ingang van 1 oktober 2013. Dat neemt meteen de onzekerheid over de intenties van deze (grootste) huurder in Anteres weg. Met een soliede vraag aan €55 houdt de koers zich relatief kranig.


Meer lezen over Vastggoedcertificaten?

Een lijst van postings (inclusief de vroegere postings op Mining corner) is te vinden op de indexpagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten