14 september 2017

Kapitaalverhoging bij Montea

Montea start vandaag met de inschrijving op een kapitaalverhoging.

Bij deze kapitaalverhoging worden 1.658.647 nieuwe aandelen uitgegeven voor een totaalbedrag van €68 M. De inschrijvingsrechten werden eerder deze maand onthecht en gisteren, 13 sept,  is ook het pro-rata dividend over het eerste deel van het boekjaar 2017 onthecht.

Aandeelhouders krijgen voor de reeds bestaande aandelen het volledige dividend over 2017 uitgekeerd, terwijl de nieuwe aandelen pas dividendgerechtigd zijn vanaf 1 oktober.

Montea bevestigt in zijn prospectus overigens het dividend over 2017 op €2,17 per aandeel en tegelijk ook de EPRA winstverwachting van €26 M.

Eén nieuw aandeel kost €41 en er zijn 6 inschrijvingsrechten nodig per nieuw aandeel. Kort na beurspopening was er vandaag even een koersdip beneden €44, maar inmiddels noteert Montea aan €44.65.

Het voordeel van de inschrijving op nieuwe aandelen bedraagt dus €3 tot €4 of 6.8% tot 8.9%. De waarde van het inschrijvingsrecht ligt momenteel dus iets boven 60 cent, maar de notering zal waarschijnlijk lager postvatten (momenteel €0.50). Bovendien is de koers van een inschrijvningsrecht erg volatiel. Kleine koersfluctuaties van het aandeel geven grote procentuele fluctuaties voor waarde van het recht.

De inschrijvingsperiode is relatief kort: van 14 tot 21 september, terwijl de veiling van de scrips (niet-uitgeoefende rechten) volgt op vrijdag 22 september.

Montea zal het opgehaalde bedrag gebruiken om zijn portefeuille uit te breiden. Er zijn al engagementen genomen voor €79 M. Momenteel bedraagt de schuldgraad bijna 57%, zodat verdere kredietfinanciering geen optie (meer) was.

Alle details kunt u nalezen in de (engelstalige) PDF op de site van Montea.

De vorige kapitaalverhoging dateert van juni 2014, zie deze blog post.

Belangrijk om weten is dat Ethias de nieuwe referentie-aandeelhouder wordt en dat enkele bestaande grote aandeelhouders (De Pauw en Belfius) hun inschrijvingsrechten verkopen aan Ethias, dat zich ertoe verbonden heeft volledig op de kapitaalverhoging in te tekenen.

Addendum 22 sept:

Bij de kapitaalverhoging werden 90.9% van de rechten gebruikt. De scrips werden op 22 sept. geveild tegen €0.68, wat zelfs iets hoger is dan de slotkoers op 21 sept (0.647). Dit was een dubbel succes voor de kapitaalverhoging. Op 22 sept werd de notering van Montea enkele uren opgeschort tot het resultaat van de veiling werd gepubliceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten