21 december 2023

Lagere rente geeft de GVV'n vleugels

Eind oktober gingen de GVV'n finaal door de knieën. Zowel de opgelopen lange-termijnrente als het sentiment zaten tegen. Beleggers hielden de vinger op de knip, want het einde van de berenmarkt leek niet in zicht. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij.

Langs beide zijden van de Atlantische oceaan hielden de centrale banken de pauzeknop ingedrukt voor de korte-termijn rente. De inflatie milderde, vooral door lagere energiekosten. Daardoor krabbelden de lange-termijn rentevoeten terug. Het optimisme keerde terug op de aandelenmarken en vooral de rentegevoelige aandelen, zoals GVV'n (gereglementeerde vastgoedvennootschappen) plukten daarvan de vruchten.

Benchmark

Laten we de returnindex van de GVV'n en overige vastgoedaandelen vergelijken met de BEL-20 netto-return. 

Bel Real Estate NR (bruin linker as) tegenover de Bel20 NR (blauw, rechter as)

De as-indeling is zo gekozen dat we de exacte waarden aflezen op de linkeras voor de Bel Real Estate NR terwijl de rechter as voor de Bel20 netto return zo gekozen is dat het vertrekpunt in april 2021 samenvalt en top en bodem ook een factor 2 verschillen.

Het valt vooral op dat de Bel Real Estate veel volatieler is dan de Bel 20 NR. De vastgoedindex neemt tijdens 2021 en tot april 2022 een behoorlijke voorsprong op de Bel 20 NR. De daaropvolgende berenmarkt is echter verwoestend:

De BEL-20 NR weet vanaf zijn top op 4 nov 2021 het verlies te beperken tot -23% bij de bodem op 12 okt 2022. De Bel Real Estate NR houdt langer stand en weet na een eerste correctie zelfs een hogere top neer te zetten op 12 april 2022. Daarna gaat het brutaal lager en loopt het verlies op tot -39.5%, eveneens op 12 okt 2022. Bel 20 NR neemt het voortouw bij het herstel. De halloween-correctie  2023 is voor de Bel-20 index minder diep. De Bel Real Estate NR gaat echter nog 8.5% extra in het rood ten opzichte van de bodemkoers van 2022. In vergelijking met de top op 12 april loopt het verlies op tot -44.6%. Aangezien het een return-index betreft, kunnen we stellen dat de koersen gemiddeld gehalveerd zijn.

Herstel

Sinds de bodem op 31 okt is de vastgoed index (BEL REAL ESTATE NR) inmiddels 26.1% aangetrokken. De Bel 20 NR houdt het bij een bescheiden 13.3% sedert zijn bodem van 4 oktober 2021.

Het herstel van de GVV'n kleurt het 'technisch plaatje' (dat je in dec 2023 update van de spreadsheet vindt) helemaal anders. Een 'relatieve tactische sterkte' wordt berekend volgens waar de koers van de GVV zich bevindt in het interval tussen het 52 weeks maximum en minimum. Eind oktober overheerste het rood (met een sterkte lager dan 25%). Nu zien we warempel verschillende velden in groen (sterkte boven 75%). Dat blijft dus niet meer beperkt tot Intervest Offices waarop een overnamebod loopt. Home Invest Belgium noteert met een relatieve sterkte van 22% nog net in het rood. Montea, dat onlangs nog een private plaatsing deed, slaagt er bovendien in om het zijn maximum-koers over de voorbije 52 weken systematisch naar boven toe bij te stellen.

De wederopstanding (vergeef me de Paas-retoriek zo net voor Kerst) van de GVV'n komt niets te vroeg! In 2022 werd Befimmo al overgenomen (en na een squeeze-out finaal van de beurs gehaald begin 2023). In oktober 2023 was het de beurt aan Intervest Offices & Warehouses. De procedure loopt en heeft de zegen van het management en enkele institutionele aandeelhouders. Aan het koersniveau van eind oktober waren er waarschijnlijk nog wel enkele mogelijke overnameprooien.  De vraag is eerder: welke gvv was tegen die koers geen potentiële overnameprooi.

Nota de laatste update van de spreadsheet vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten