25 juli 2017

Dividend aristocraten

Dividend aristocraten zijn aandelen waarvan het dividend rendement binnen een vork van 3% tot 6% (bruto) ligt en die daarenboven het dividend gedurende een aantal opeenvolgende jaren niet verlaagd hebben.

Het idee is gesteund op een onderzoeksrapport van Morgan Stanley dat als belangrijkste conclusie stelt dat deze categorie van aandelen op langere termijn niet alleen beter presteert dan het gemiddelde maar ook minder volatiliteit vertoont.

Ere wie ere toekomt: Belca, een andere blogger/poster heeft in een behoorlijk goed gestoffeerd rapport een overzicht gemaakt van de Zoete Belgische Dividend Aristrocraten.  Het rapport over boekjaar 2016 (dividenden uitbetaald in 2017) kan als pdf bestand gedownload worden.

Nogal wat gereglementeerde vastgoed-vennootschappen (GVV's, vroeger vastgoedbevaks genoemd) behoren tot die elite van aandelen.  Daardoor is dit naslagwerk tegelijk ook een ideale benchmark om GVV's af te toetsen tegenover de betere aandelen van Belgische bedrijven uit allerlei andere sectoren.

Home-Invest Belgium en Retail Estates maken deel uit van die selecte groep dividend aristokraten die over een periode van 10 jaar of meer het dividend steeds hebben verhoogd.  Daarbij komen nog enkele andere GVV's die het dividend binnen diezelfde termijn nooit hebben verlaagd: (CPINV, LEAS, WDP, WEB, WEHB).

Overige track records

Dat betekent overigens niet dat alle andere GVV's recent hun dividend hebben verlaagd. In sommige gevallen: Ascencio en Montea is de track record onvoldoende lang, alhoewel beide goed op weg lijken.  Nieuwkomer XIOR studenthousing heeft uiteraard ook nog één en ander te bewijzen.  Verder is er ook nog Aedifica dat weliswaar nooit het dividend heeft verlaagd, maar door de koersstijging van de voorbije jaren niet meer aan het vereiste 3% minimum dividend rendement komt.

Dividend zondaars die het voor het komende decennium verkorven hebben zijn Intervest Offices & Warehouses en Vastned Retail Belgium. Voor beide GVV's werd het dividend uitgekeerd over het boekjaar 2016 verlaagd.

Zwaargewichten

Dan blijven er nog de zwaargewichten onder de GVV's: Befimmo heeft intussen al een trackrecord van 4 opeenvolgende jaren zonder dividend-knip. Het rendement ligt met 6.25% wel boven de gehanteerde vork.  Dat kan een indicatie zijn dat de markt verwacht dat het uitbetaalde dividend mogelijks niet houdbaar is.  Veel zal afhangen van het onmiddellijke rendement op het vers opgehaalde kapitaal (september 2016).

Voor Cofinimmo noteren we momenteel slechts twee opeenvolgende jaren zonder dividendverlaging. Een kapitaalverhoging in 2015 heeft vooralsnog evenmin een impact gehad op het uitgekeerde dividend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten