09 juni 2017

XIOR haalt bijna €84 miljoen op met een kapitaalverhoging

XIOR is de grootste ontwikkelaar van vastgoed voor studentenflats. Na verschillende sites in Belgische universiteitssteden ging de verdere expansie over de landsgrenzen vooral in Nederland. Er staan nieuwe projecten op stapel voor een totaal van €110 mln.  Daarvoor gaat XIOR nu de boer op om nieuw kapitaal op te halen bij de bestaande aandeelhouders.

Formule

Bij de kapitaalverhoging met voorkeurrecht (ook wel claim-emissie genoemd), krijgen de bestaande aandeelhouders de kans om per twee voorkeursrechten in te tekenen op één nieuw aandeel tegen een koers van €31.
De intekenperiode is gisteren 8 juni gestart en loopt tot 19 juni. Gedurende die periode noteert het voorkeurrecht op Euronext Brussel.

De markt heeft de operatie gunstig ontvangen, met een koersstijging voor het XIOR aandeel tov de ex-coupon koers. De coupon NR 3 vertegenwoordigt het voorkeurrecht. Van de bestaande aandelen werd ook een interim-dividend geknipt dat samen met het slotdividend zal uitbetaald worden. 
De nieuwe aandelen zijn immers dividendgerechtigd voor het boekjaar 2017 pro-rata temporis (vanaf 22 juni).

Verwachte trend

Na de eerste notering ging de koers van het recht gisteren wel vlot hoger in de loop van de dag, vooral door de gestegen koers van XIOR.  Het aantal nieuwe aandelen is groot t.o.v. de bestaande float. Daarom maakt een deel van de aandeelhouders van die kans gebruik om rechten op de beurs te verkopen. Doorgaans noteert het voorkeurrecht daardoor onder zijn theoretische waarde: (Koers XIOR - €31)/2

Sommige andere aandeelhouders hebben dit met argusogen gevolgd en zijn niet bereid om hun voorkeursrechten zomaar te grabbel te gooien. Ze tekenen dus in op nieuwe aandelen. Wie wat krap bij kas zit verkoopt dan eerst een pakketje bestaande aandelen.  Daardoor kan er dan weer een koersdruk op het XIOR aandeel ontstaan.  Daardoor wordt de intrinsieke waarde van het voorkeurrecht uitgehold en kan de koers daarvan dus ook verder dalen. 

Deze eventuele koersdruk op het XIOR aandeel zal maar tijdelijk zijn en wegvallen als op 19 juni de kapitaalverhoging wordt afgesloten. Een gevolg is wel dat niet-uitgeoefende rechten die als scrips verkocht worden doorgaans minder opbrengen dan de voorkeursrechten bij de eerste notering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten