16 januari 2018

Bod Vastned op resterende belang in Vastned Retail Belgium

(ABM FN-Dow Jones) Vastned Retail is van plan een vrijwillig en voorwaardelijk openbaar overnamebod uit te brengen op alle aandelen Vastned Retail Belgium die het nog niet bezit. Dit maakte Vastned zondagavond bekend.
Vastned is bereid om 57,50 euro per aandeel Vastned Retail Belgium in contanten te betalen, een premie van 24,5 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag. Daarmee wordt het Belgische vastgoedbedrijf gewaardeerd op 395 miljoen euro.
U kunt de rest van dit artikel lezen op: "Bod Vastned op resterende belang in Vastned Retail Belgium"

Commentaar:

'Resterened belang' staat in de titel: Vastned houdt reeds meer dan 65% van de aandelen van haar Belgische dochteronderneming in handen. Het aanvaardingspercentage van het overnamebod op 90% van de free-float (nog minder dan 35% van de aandelen) zal leiden tot een controlepercentage van ruim 96.5%. Daardoor wordt het mogelijk om VastNed Belgium van de beurs te halen met een 'uitrookbod', waarbij de resterende aandelen verplicht verkocht moeten worden (in principe tegen dezelfde voorwaarden). Het schrappen van de dubbele beursnotering zal een aanzienlijke besparing meebrengen, los van de mogelijke synergievoordelen en het hogere schuldenplafond die de meer gespreide portefeuille zal toelaten.
Vastned Retail Belgium heeft vorig jaar het dividend moeten verlagen. De huurinkomsten vielen iets tegen. Het dividend over 2016, vorig jaar uitbetaald bedroeg €2.45 tegenover €2,51 het voorgaande jaar. Dit was evenwel de tweede dividendknip op een rij, na de verlaging met 8% sedert de €2,72 die in 2015 werd uitgekeerd over het boekjaar 2014.
De koers van Vastned Retail Belgium is daardoor gedaald van meer dan €60 tijdens het eerste halfjaar van 2015 tot bodemkoersen tussen €44 en €45 eind vorig jaar.  De koersdaling met meer dan 25% was uiteraard disproportioneel t.o.v de dividendknip van 10% over de voorbije twee jaar. Vooral de tweede dividendverlaging van -zegge en schrijve 6 cent- was er teveel aan voor de beleggers. Van rond €54 begin 2017 ging het dan ook brutaal lager. Nodeloos te vermelden dat de boekwaarde van de handelspanden over die periode niet substantieel gewijzigd is.  De koersdaling heeft een te betalen premie dus omgezet in een disconto t.o.v de boekwaarde per aandeel.
Voor het Nederlandse moederbedrijf is dat natuurlijk een uitgelezen gelegenheid om het resterende deel van de aandelen binnen te rijven, zonder daarbij een prijs te betalen die echt pijn doet. Het bod ligt wel boven de boekwaarde per aandeel Vastned Retail B. Beleggers die recent kochten, doen ongetwijfeld een goede zaak met dit openbaar bod.  De lange-termijninvesteerder ziet eerder zijn koersverlies van de voorbije jaren gelenigd.

Het landschap van de GVV's wordt wel wat schraler. De overige retail GVV's: Ascencio, QRF, Retail Estates en Wereldhave Belgium kunnen er misschien ook wel garen bij spinnen, vooral als investeerders binnen dezelfde sector op zoek gaan naar alternatieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten