Investeerders hebben enige twijfels over de vooruitzichten van de gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV).
Logistiekers als WDP en Montea blijven mooie resultaten neerzetten, maar hadden de beurskoersen hierop niet al te veel geanticipeerd? Wat met private plaatsingen?
De sterftecijfers in woonzorgcentra mogen dan wel sterk teruggevallen zijn, beleggers hebben nu vooral oog voor de teruggelopen bezettingsgraad enhet herstel daarvan. Aedifica en CP-Invest zijn niet meer de beurslievelingen die ze begin 2020 nog waren.
Nichespeler XIOR herstelt slechts aarzelend na de laatste kapitaalverhoging. Afstandsonderwijs is niet meteen bevorderlijk voor een snel toenemende vraag naar studentenflats.
De retail GVV'n konden garen spinnen bij de vooruitzichten op een algemene vaccinatie en het opheffen van alle beperkende maatregelen. De voorbije maanden hebben de beleggers terug met de voeten op de grond gebracht. Vaccinaties verlopen trager dan verhoopt, leveringsproblemen en onvermoede zeldzame bijwerkingen gooien roet in het eten. De derde besmettingsgolf lijkt moeilijk in te tomen. Het winkelen op afspraak werd voor vele handelszaken een commercieel fiasco.
Bij de tweede besmettingsgolf gingen de retail-GVV'n finaal door de knieën. Het daaropvolgende herstel is halverwege gestokt. De hoogste jaarkoersen werden genoteerd bij het begin van de zomer van 2020. De meeste retail-GVV'n blijven nog een stuk onder dat niveau.
Je vindt een overzicht in deze Google spreadsheet (met update op 30 april). Voor alle GVV'n werden data uit de jaarrekeningen over boekjaar 2020 toegevoegd. In sommige gevallen betreft dit een gebroken boekjaar met afsluitdatum in 2020 (Ascencio, Immo Moury); voor Retail Estates met afsluitdatum maart 2021.
Aarzelende beurskoersen leveren wel hogere dividendrendementen op. In onderstaande grafiek vind je de netto-rendementen (na RV) - update met de cijfers van 30 april:
Netto rendement gesorteerd van hoog naar laag |
Alleen de beleggers in WDP dienen (bij de huidige koers, €29.62) genoegen te nemen met een netto-rendement iets lager dan 2%.
VastNed retail Belgium kon evenmin als de overige retail-GVV'n het dividend handhaven, en vermindert tegelijk ook de pay-out van 100% tot 84% van de uitkeerbare winst. VastNed retail noteert pas op 11 mei ex-coupon. Het netto rendement zou na de couponknip toch nog boven 5% liggen.
Cofinimmo, Wereldhave, WDP, Intervest Off&Ware en QRF (onder voorbehoud van goedkeuring door AV) bieden een keuzedividend aan.
Europese peers
Nederlandse en Franse retail-REITS als Unibail-Rodamco-WF, Vastned Retail, Wereldhave, Eurocommercial Properties (ECMP) en Klépierre kenden een veel meer uitgesproken koersherstel na de dubbele dip in 2020. Meestal noteren deze REITS dicht bij hun hoogste jaarkoers, als ze die recent al niet scherper gesteld hebben (bvb ECMP).
Als kanttekening: de meeste van deze Europese peers gingen vorig jaar wel nog een stuk dieper onderuit dan de Belgische retail GVV'n.
en in het ruimere plaatje
De Belgische GVV'n doen het als sector momenteel niet goed vergeleken met de overige sectoren die Euronext Brussel bevolken. Niet alleen ten opzichte van de topkoersen die een Belgische holding als Sofina neerzet, verbleken de GVV'n. Ook andere holdings (GBL) zijn in goede doen, terwijl ook verschillende industriële bedrijven (Bekaert, Solvay, Umicore...) de GVV'n het nakijken geven.
Nota: Hier vindt U de laatst bijgewerkte versie van de spreadsheet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten