07 juli 2015

Delhaize – Ahold fusie: wat nu ?

Het is eens te meer een schoolvoorbeeld van “Sell the rumour” gebleken, maar voor een bijhorend “Buy the news” is de timing onzeker.

Beleggers en speculanten waren ontgoocheld toen de condities voor de fusie tussen Delhaize en Ahold (of een de-facto overname van Delhaize) wereldkundig gemaakt werden.
Waar voorafgaande geruchten nog uitgingen van een gecombineerde deal in aandelen Ahold en een netto cash bedrag, bleek de uiteindelijke overeenkomst een pure aandelenwissel van 4.75 aandelen Ahold per aandeel Delhaize.
Nadat de bevestiging van de fusie een bijzonder kortstondige koersopstoot gaf, vooral op de dag voorafgaand aan het bekendmaken van de deal, is de koers van Delhaize daags erna al na minder dan een uur beginnen afglijden.
Sindsdien volgt Delhaize de koers van Ahold getrouw, maar van een overwaardering is hoegenaamd geen sprake: de beurskoersen van Delhaize en Ahold verhouden zich van ongeveer 4.4 tot 4.5 voor 1.   Voor de (weinige) traders die aandelen naar believen kunnen shorten, is dit “Gefundenes Fressen”.   Met de opbrengst van de short-verkoop van 450 aandelen Ahold, koopt de shorter 100 Delhaize, die na de conversie 475 aandelen Ahold opleveren: een ‘free ride’ met 25 gratis aandelen Ahold als winst.

Griekenland

Zoals de onheilsprofeten U waarschijnlijk al tot in den treure hebben voorgehouden, heeft Delhaize binnen zijn Oost-Europese divisie ook een winkelketen in Griekenland (Alfa-Beta). De totale cash-flow van de hele Oost-Europese divisie staat voor slechts 14% van het totaal van de Delhaize groep, terwijl bijna twee derden op rekening komt van de winkelketens in de Verenigde Staten. In de fusiegroep wordt dat Griekse belang verder verwaterd. De Oost-Europese activiteiten van Delhaize: Servië, Roemenië en Griekenland zouden samen in de fusiegroep niet zwaarder wegen dan 5.6%.
Sedert de fusie wereldkundig gemaakt werd, is de koers van Delhaize al bijna 20% afgegleden. Beweren dat het gevaar van een Grexit of slechte verkoopcijfers in Griekenland op de toekomst van de groep kunnen wegen, is enkel de trend aanjagen en nalopen. Ahold/Delhaize zouden niet meer mogen dalen dan de AEX of BEL20 marktindex. Het zijn beide immers aandelen met een gemiddeld lagere volatiliteit tov de markt (beta < 1).

Op je hoede voor derivaten (opties)

Uiteraard bewegen de afgeleide producten op Delhaize nog veel sterker dan het aandeel zelf. Let echter op: zodra de fusie een feit is worden de kaarten opnieuw geschud. Met name voor de opties brengt dat mee dat zowel optieschrijvers (shorts) als kopers (longs) hun posities zullen zien veranderen. Eén optiecontract Delhaize worden dan 5 loten Ahold, waarvan 1 ‘kort lot’ van 75 aandelen. De uitoefeningsprijs wordt gedeeld door 4.75.
Een aandeelhouder mag verwachten dat de koersverhouding  tussen Delhaize en Ahold kort vóór de omzetting (zodra de kalender bekend is) naar deze omzettingscoëfficiënt zal evolueren. Dat impliceert een relatieve appreciatie van Delhaize t.o.v. Ahold, die de huidige onderwaardering laat uitdoven.
Het is best mogelijk dat de optiekoper daar weinig van overhoudt. De hogere transactiekosten om vijf optieloten te verhandelen, tov één enkel nu, maakt het plaatje al minder aantrekkelijk. Er rest hem nog andere een mogelijkheid: uitoefenen. Maar laat de koers van zowel Delhaize als Ahold nu ferm op zijn retour zijn. Uitoefenen van een call blijft alleen voordelig voor een ‘in-the-money’ optie; die zijn momenteel erg in de minderheid.  De schrijvers (shorts) van gedekte calls hebben nu wel een unieke gelegenheid om winst te nemen en hun posities aan te zuiveren, vooraleer de koers van Delhaize relatief apprecieert tot de koersverhouding van de omzetting.
De schrijver van een put optie heeft momenteel de slechtste kaarten: niet alleen is de koers opgelopen door het afglijden van Delhaize, de relatieve onderwaardering tov Ahold speelt nu ook in zijn nadeel. Die kan op twee manieren gereduceerd worden: de perfide manier is dat Delhaize minder hard daalt dan Ahold. Dan verhoogt het verlies op de put positie alleen maar verder. De optimale piste is dat Delhaize beter herstelt dan Ahold. De schrijver van de put heeft er voordeel bij om nog voor de omzetting zijn verlies aan te zuiveren.  Niemand zit te wachten op fractionele loten en dito uitoefeningsprijzen.

En wat met sprinters, turbo’s en dergelijke:

U vraagt dat beter aan de marktmakers. Het zijn immers geen gereglementeerde producten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten