13 april 2016

Fagron kapitaalverhoging: een win-win stuatie?

Het traject voor de kapitaalverhoging is vorige maand uitgetekend: morgen 14 april moet een bijzondere algemene vergadering zijn zegen geven aan het financieringsplan dat het kapitaal moet versterken met €220 miljoen.
Ter herinnering hierbij een korte introductie met de hoofdlijnen zoals gepubliceerd in een persbericht op 2 maart 2016.


Capital increase by means of a private capital increase followed by a public capital increase for a total amount of €220 million

Fagron announces today the successful conclusion of its negotiations with a cornerstone investor and five individual investors regarding a private capital increase combined with a public capital increase for an aggregate amount of €220 million, subject to approval by Fagron's general meeting of shareholders. The capital increase will consist of two tranches. The first tranche of the capital increase will be effected through a private placement with a cornerstone investor (WPEF VI Holdco III BE B.V., a holding company of which the shares are held by Waterland Private Equity Fund VI CV and Baltisse NV) and five individual investors (Alychlo NV (an investment company controlled by Marc Coucke), Carmignac Gestion SA and Carmignac Portfolio SICAV (together "Carmignac"), Midlin N.V., Bart Versluys and Hans Stols[2]) for an amount of up to approximately 131 million. The second tranche of the capital increase will be effected by means of a public capital increase, through a rights issue, for an amount equal to the difference between 220 million and the amount of the first tranche of the capital increase.

* * *

Even een korte duiding: de kapitaalverhoging is nodig omdat er een belangrijke afschrijving gebeurd is op de 'goodwill' geboekt als niet-materiële activa. Deze 'goodwill' is het bedrag dat Fagron betaalde boven de netto-actiefwaarde bij eerdere overnames. Ondermeer door een veranderde terugbetalingsregeling in de US, is de toekomstige winstmarge van de Amerikaanse vestigingen een stuk lager, waardoor dit 'goodwill' bedrag niet meer realistisch is. Een afboeking vertaalt zich onmiddellijk in een uitzonderlijk verlies over het boekjaar 2015, waardoor het eigen vermogen van Fagron te sterk was afgenomen. Sommige langlopende bankschulden werden daardoor vervroegd opvraagbaar (convenanten). Zoiets dwingt een onderneming tot een kapitaalverhoging.

* * *

De eerste tranche van de kapitaalverhoging vindt plaats aan een gemiddelde van de slotkoersen van dertig dagen voorafgaand aan de BAV van 14 april, met die voorwaarde dat deze gemiddelde koers niet boven de €5.50 mag komen te liggen.  Op maandag 11 april leek het even de verkeerde kant op te gaan toen de slotkoers van Fagron steeg tot €5.97.  Gisteren kwam daar na een korte koersopstoot in het begin van de beurssessie een eind aan, waarna Fagron uiteindelijk 6,7% lager afsloot op €5.57.  Kijken we naar het gemiddelde van de dertig voorafgaande kalenderdagen, dan levert dit tot en met gisteren een gemiddelde op van €5.43. Als we het gemiddelde berekenen van de dertig voorafgaande beurswerkdagen, dan levert dit tot gisteren een koers van €5,36 op.
Deze gemiddelden kunnen nog lichtjes bijgesteld worden door de slotkoers van vandaag, maar veel meer dan een cent zal dat niet meer maken. Met andere woorden de eerste tranche gaat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door.
De tweede tranche die open is voor de bestaande aandeelhouders, moet het saldo opbrengen van de gewenste €220 miljoen.  De intekenkoers daarvoor bedraagt 90% van de koers die de grote aandeelhouders voor de eerste tranche betalen.  Het op te halen bedrag van deze publieke tranche is dan minimaal €89 miljoen, vooropgesteld dat de bestaande grote aandeelhouders gaan voor het volle pond van €131 miljoen.  Overigens hebben zij zich er ook toe verbonden om de niet uitgeoefende intekenrechten te kopen opdat het vooropgestelde bedrag zeker gehaald wordt.

Een win-win situatie ?  U kan wel 'goedkoop' intekenen voor de tweede tranche, maar de verwatering wordt wel bestendigd.  Tot op vandaag was het aantal aandelen Fagron in omloop beperkt tot 32.111.827. De eerste tranche zou bij een bedrag van €131 miljoen aan €5,40 daaraan ruim 24 miljoen stuks toevoegen.  De tweede publieke tranche gaat dan door tegen €4.86, waarbij nog eens meer dan 18 miljoen nieuwe aandelen worden bijgemaakt.  Dat brengt de totale float dan dicht in de buurt van de 75 miljoen.  Het weze duidelijk dat onder een gunstig gesternte de winst per aandeel niet meer het niveau van 2014 kan halen, waarbij nog een dividend van €1 kon uitgekeerd worden.  Met bijna 2.5 maal meer aandelen in omloop, wordt het al een heksentoer om één van de volgende jaren nog tot een uitkeerbare winst van €0.40 te komen.  Overigens wordt er over het rampjaar 2015 -zoals verwacht- geen dividend uitgekeerd.


* * *


UPDATE 1

Aangezien het quorum van stemgerechtigde aandelen op de BAV niet werd bereikt, wordt een tweede BAV (zonder vereist quorum) belegd op 4 mei as. Hierbij de agenda. Er verandert niet zoveel aan het voorstel, alleen is de maximum inschrijvingsprijs voor de eerste ronde van de kapitaalverhoging (was €5.50) niet meer expliciet vermeld.  Het bedrag van de eerste schijf blijft gelimiteerd tot maximum €131.043.000.   De mogeljikheid blijft opengelaten dat er een kapitaalverhoging in één publieke ronde komt. In dit geval is er geen richtlijn voor de intekenkoers.


* * *

UPDATE 2 (16 juni 2016)

Zoals hierboven vermeld, werd de maximum inschrijvingsprijs voor de eerste kapitaalsronde voor grote aandeelhouders verhoogd. Bij de eerste ronde werd de koers uiteindelijk vastgelegd op €5.735 (het gemiddelde van een reeks voorafgaande slotkoersen). De tweede kapitaalronde gaat vanaf vrijdag 17 juni van start. Daarvoor worden op 16 juni (na beurssluiting) de inschrijvingsrechten onthecht.  Voor 16 inschrijvingsrechten kan de houder intekenen op 5 nieuwe aandelen FAGRON tegen een koers van €5.16.  Zie ook het persbericht van FagronDe koers van FAGRON is in de loop van mei verder opgelopen, maar verliest nu wat terrein, vooral door het Brexit referendum dat het beurssentiment behoorlijk verzuurt. De inschrijvingskoers is wel nog een behoorlijk stuk lager dan de huidige beurskoers (slotkoers van €7.34 voor onthechting van het inschrijvingsrecht.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten