15 maart 2013

BRECS index opnieuw op het niveau van april 2011

De Petercam BRECS (Belgian Real Estate CertificateS) returnindex is opnieuw aanbeland op het niveau van bijna twee jaar eerder. Zie daarvoor het het blogartikel: BRECS index vastgoedcertificaten topt boven 65.000. Aangezien het een returnindex betreft, die rekening houdt met de uitbetaalde netto-coupons, zijn de koersen van de certificaten gemiddeld dus duidelijk lager beland. In onderstaande grafiek vindt U de BRECS index en bijhorend couponrendement sinds begin 2009.

BRECS index (blauw, linkeras - begin 1985 = 10.000) en couponrendement (rood - rechteras in %)
Vanaf begin 2009 loopt de BRECS index op waarbij het rendement daalt. De beurscrisis is achter de rug en het vertrouwen keert terug. Waar het beursherstel in 2010 en 2011 duidelijk hapert, gaat de BRECS gezwind hoger tot een eerste consolidatie in de zomer van 2011. Zonder noemenswaardige correctie is de Petercam BRECS return-index van de vastgoedcertificaten opgelopen tot boven 71.500 eind oktober 2011. Een secundaire top begin april 2012 bracht de index nog even boven 69.500, maar daarna ging het steevast lager. Een schuchter herstel is eind vorig jaar ingezet, maar dat heeft de tendens niet kunnen keren. Na een mager 2012 zien we een eerder aarzelende start in 2013.


BRECS return over 52 weken, vanaf eind december 2008 tot maart 2013
Een en ander wordt ook duidelijk als we de return over 52 weken bekijken. In 2009 blijft die ondermaats door de impact van de oplawaai die we in oktober 2008 te verduren kregen. Vandaar ook dat de return in oktober 2009 plots pijlsnel oploopt: de vergelijkingsbasis is immers gunstiger. Gedurende twee jaar daalt de 52 weeks-return nauwelijks onder de 10%. In het najaar van 2011 gaat het lager om midden in het tweede kwartaal van 2012 negatief te worden en blijven. In oktober 2012 (een jaar na het maximum) daalt de return even meer dan 10% in het rood. Met bijna -5% op 7 maart 2013 moeten we vaststellen dat het leed nog niet geleden is.

Gestegen roerende voorheffing
Aangezien de roerende voorheffing in twee stappen verhoogd werd van 15% eerst naar 21% en dit jaar naar 25%, worden alle vastgoedcertificaten nu fischaal gelijk gesteld. De gestegen roerende voorheffing gaf vorig jaar meestal aanleiding tot een dalende netto uitkering bij een gestegen brutocoupon. Dit jaar doen we dit nog eens over, op een paar uitzonderingen na: voor de uitkeringen van de certificaten van voor 1990 zoals Woluwe Shopping of Kortrijk Ring Shopping verandert er immers niets. De beleggers kunnen dit maar matig appreciëren en dumpen hun certificaten.
Overigens lijken de koersen van de vastgoedbevaks veel minder last te ondervinden van de gestegen RV, terwijl ze daar toch evenzeer door getroffen worden.

Individuele stories
Test-aankoop - beleggen publiceert zo nu en dan een rubriek ivm vastgoedcertificaten. Na verloop van tijd wordt de informatie van enkele oudere nummers gedurende enige weken publiek gemaakt op de site (als proefnummer). Momenteel kan je hier een appreciatie van eind 2012 lezen over de commerciële certificaten. Een week eerder was er een overzicht van de kantoorcertificaten.
Hou er wel rekening mee dat deze informatie enkele maanden oud is en dat de koersaanbevelingen waarschijnlijk achterhaald zijn of er intussen een dividend uitgekeerd is.
Dit uitsluitend ter informatie. Overigens zijn vele onderwerpen op deze blog (soms eerder, soms later) ook aan bod gekomen. Ik gebruik deze publicaties niet als leidraad en hou er niet steeds dezelfde opinie op na.

Wat volgt
Vanaf 22 maart noteert Kortrijk Shopping ex dividend (coupon nummer 24). Het netto bedrag zal 22,59 euro bedragen (bruto 29,82) en wordt op 27 maart uitbetaald.


Meer lezen over Vastggoedcertificaten?

Een lijst van postings (inclusief de vroegere postings op Mining corner) is te vinden op de indexpagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten