17 november 2022

VGP lanceert een publieke kapitaalverhoging met inschrijvingsrecht

VGP begint vandaag de publieke kapitaalverhoging met inschrijvingsrecht die gisteren aangekondigd werd. Een totaal van van 5.458.262 nieuwe aandelen voor een opbrengst van  €302.933.541 zullen geplaatst worden.

De belangrijkste krijtlijnen:

Het voorkeurrecht / inschrijvingsrecht noteert vanaf vandaag 17 november. Daarvan vindt U de koers op Euronext via deze link naar het ISIN nummer BE0970180833.  

De uitgiftekoers voor de nieuwe aandelen bedraagt €55.5.

Voor 4 inschrijvingsrechten kan één nieuw aandeel tegen uitgiftekoers gekocht worden.

De inscrhijving op nieuwe aandelen loopt in principe tot 24 november, maar verschillende financiële instellingen zullen vroeger afsluiten.

Op basis van de slotkoers van dinsdag 15 november (€84.90) werd een theoretische ex-recht koers (TERP) berekend van €79.02. Daaruit volgt dan een theoretische startwaarde voor het recht van €5.88.

Deze berekening levert ook de correctiefactoren voor de historische koersen (0.930742) en volumes (1.074412) van het VGP aandeel.

Gisteren ging het aandeel na het persbericht (met opschorting van handel bij opening) brutaal lager om af te sluiten op €79.60. Dat levert dan een indicatieve openingskoers op voor het VGP aandeel van €74.78 en voor het inschrijvingsrecht van €4.82.

Vaak (maar niet altijd) daalt de koers van het aandeel ietwat gedurende de inschrijvingsperiode. Daardoor komt de koers van het recht fors onder druk te staan. Het inschrijvingsrecht noteert doorgaans met een disconto t.o.v zijn 'reële waarde'. 

U vindt een beknopte spreadsheet met bovenstaande parameters hier. De velden in rood zijn berekende waarden. De velden in zwart zijn parameters. In uw download kunt U naar hartelust de koersen onderaan aanpassen om snel te verifiëren of het de moeite loont om rechten bij te kopen of te liquideren.

Het persbericht van de kapitaalverhoging en de gedetaillerde brochure vindt U op de site van VGP in het nederlands, frans en engels.

Op 25 november wordt de notering van VGP op Euronext geschorst en volgt een PB met het resultaat van de kapitaalverhoging na intekening met voorkeurrechten. Dezelfde dag worden de niet-uitgeoefende voorkeurrechten geveild als scrips. Het resultaat van de veiling van de scrips wordt in een tweede persbericht gepubliceerd. Daarna kan de handel op Euronext hernemen.

De nieuwe aandelen worden eveneens op 25 november betaald en de notering op Euronext volgt op 29 november. De houders van niet-uitgeoefende inschrijvingsrechten worden op 30 november gecrediteerd met hun deel van de veilingopbrengst.

Om wettelijke redenen omvat de brochure een lijvig hoofdstuk met risico's, zowel eigen aan de procedure van een publieke kapitaalverhoging als operationele en financiële risico's van VGP en van de joint-ventures met (vooral) Allianz.

Update 25 november

Nadat de koers van VGP tijdens de inschrijvingsperiode iets verzwakt was, kwam er gisteren 24 nov een kentering. Desondanks noteerde het voorkeurrecht relatief zwak bij afsluiten. Dit is niet ongewoon, aangezien alle brokers en financiële tussenpersonen de inschrijvingen ten laatste afsluiten na beurstijd daags voor het einde van de kapitaalverhoging. Hierdoor zijn er op de laatste dag nog erg weinig gegadigden.

Vanmorgen werd in een eerste persbericht dan meegedeeld dat 94.43% van de voorkeurrechten werden uitgeoefend. Daardoor bleven er nog slechts 1.217.146 scrips te veilen om de KV rond te krijgen. Het resultaat van de veiling werd om 13:30 meegedeeld. De scrips werden geveild tegen €4.57. Dit is bijna een euro hoger dan de slotkoers van het recht de voorgaande dag. Zodoende kosten de nieuwe aandelen bij deze veiling €55.5 + 4*€4.57 = €73.78 of ongeveer de slotkoers van gisteren (€73.90).

De houders van niet-uitgeoefende voorkeurrechten krijgen €4.57 per geveilde scrip uitbetaald op 30 november.

Na heropening van de handel ging VGP resoluut hoger (+5.14%) om af te sluiten op €77.70. Met een volume van 64.409 stuks op enkele uren was de handel erg levendig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten