21 december 2012

2012 is een mager jaar geweest

Reeds toen ik in februari 2012 een artikel over de vastgoedcertificaten titelde "Over de top", zat het er eigenlijk aan te komen. Van bij het beginnend beursherstel in maart 2009 was de Petercam BRECS return-index van de vastgoedcertificaten zonder noemenswaardige correctie opgelopen tot boven 71.500 eind oktober 2011. Een secundaire top begin april bracht de index nog even boven 69.500, maar daarna ging het steevast lager. Een schuchter herstel is inderdaad ingezet, maar dat kan de tendens niet meer keren. Voor de vastgoedcertificaten is 2012 een mager jaar geweest.


BRECS returnindex (blauw, linkeras) en couponrendement (rood, rechteras). Data tot 5 Dec 2012
De Petercam BRECS returnindex vertoont een soort "head and shoulders"-profiel, zoals technisch analisten het zo graag noemen. Een eerste schouder wordt gezet in het tweede trimester van 2011, gevolgd door de  reeds vermelde top en het secundaire maximum. Na de tweede schouder begeeft de weerstand het; volledig 'volgens het boekje'.
Het rendement gaat eind oktober brutaal lager, zonder dat ik daar enige concrete aanleiding toe zie. Misschien zijn vanaf die datum enkele certificaten niet meer in de berekening betrokken? Ik denk in eerste instantie aan de liquidatie-vehikels Westland Shopping / 2004.

Koersen en Prestaties van de verschillende vastgoedcertificaten

Koerstabel met prestaties tov van vorige koers en de laatste koers van 2011, op de tabel klikken om te vergroten!
Voor Antares is de return over 2012 gecorrigeerd voor de uitbetaalde coupon (die nu nog volgt eind dit jaar: €5,24). De nodige investeringen bij Antares (liften en vervanging airco) reduceren de coupon tot het niveau van de kapitaalsdelging. De investeringen worden ten laste genomen van het voorbije en de volgende twee boekjaren. Ook de return van Genk-Logistics werd gecorrigeerd voor de liquidatie uitkering. Beide 'returns' zijn daarom ook in donkerrood weergegeven. Voor Machelen-Kuurne was de laatste koers in 2011 nog geen ex-coupon notering.

Een duidelijk postieve return is er voor Oudergem, het volatiele liquidatie vehikel Finest en Louvain-la-Neuve, dat een verkoopovereenkomst heeft met de vastgoedbevak Home Invest. De overige certificaten houden in het beste geval stand (Lux-Airport / Woluwe Uitbreiding). Voor de certificaten die de schade beperken tot 10% of minder, is de uitbetaalde coupon nog een pleister op de wonde. Ondanks een ingezet herstel zijn beleggers in Zenobe-Gramme er een stuk erger aan toe. Scheepscertificaat Hanzevast is eens te meer de trieste recordhouder onder de verliezers.

Aan de liquidatie-vehikels kunnen we nu ook Horizon toevoegen dat eerder deze maand een eerste liquidatie-coupon van €20,62 heeft uitbetaald. De details kunt u lezen op de betreffende KBC pagina's. Voor deze certificaten heeft een returnberekening weinig zin omdat ze over 2012 een belangrijke som kapitaal hebben terugbetaald.


Meer lezen over Vastggoedcertificaten?

Een lijst van postings (inclusief de vroegere postings op Mining corner) is te vinden op de indexpagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten