01 april 2014

Kapitaalverhoging: Hoe spelen de insiders het ?

Als grote familiale aandeelhouder in een beursgenoteerd bedrijf, heb je een meldingsplicht over je aan- en verkopen van een aandelenpakket.  Tegelijk is het evident dat een familiale aandeelhouder zomaar niet kan verzaken aan een kapitaalverhoging.  Dat zou immers een bijzonder slecht signaal geven naar de markt en een verkoopgolf veroorzaken.

Een grote familiale aandeelhouder heeft bijna altijd het grootste deel van zijn roerend vermogen in het eigen bedrijf geïnvesteerd.  Een kapitaalverhoging waarbij (in het geval Ascencio) er drie nieuwe aandelen uitgegeven worden voor zeven bestaande, kan dan ook voor een aanzienlijk cash-probleem zorgen.

De twee scenario’s: volgen in de kapitaalverhoging en voldoende liquide middelen voorzien, zijn toch te verzoenen en wel door een voorafgaande verkoop door de ‘insiders’.  Het persbericht daarover werd op 26 februari verspreid, waarbij tegelijk ook expliciet bevestigd werd dat de familiale aandeelhouders volledig zouden volgen bij de kapitaalverhoging.

Het persbericht vermeldt dat de familiale aandeelhouders samen via een private plaatsing 200.000 aandelen Ascencio verkochten aan een koers 4.7% beneden de slotkoers voorafgaand aan de 'accelerated bookbuilding' (het opnemen van orders bij de selecte investeerders). Deden zij daar een goede zaak aan?

De vijf familiale aandeelhouders van Asencio (leden van de familie Mestdagh) verkochten daarbij tussen 20% en 25% van hun aandelenpositie. Er werd €52 per aandeel verkregen. De verkoop gebeurde vóór de onthechting van beide coupons (voorschotdividend en inschrijvingsrecht). Bij een voorafgaande verkoop van 30% zou een aandeelhouder na de kapitaalverhoging net evenveel aandelen hebben als daarvoor. Ieder van de familie Mestdagh houdt na de totale operatie dus meer aandelen over dan vooraf.

Je zou voor ieder individueel "de rekening kunnen maken". Ik opteer hier echter voor een 'fictief voorbeeld' met cijfers  die van dezelfde orde van grootte zijn als wat gepubliceerd werd. Onze familiale aandeelhouder, (we noemen hem P.M.), heeft een pakket van 210.000 stuks, waarvan hij 22% verkoopt via de voorafgaande private plaatsing aan €52. Dit zijn 46.200 stuks, voor een verkoopwaarde van €2.402.400. P.M. houdt 163.800 aandelen en evenveel inschrijvingsrechten over, die hij/zij vervolgens moet benutten. Dit levert dan 70.200 nieuwe aandelen op (of 24.000 meer dan vóór de gehele operatie). Dat grote aandelenpakket kost dan 70.200 x €45 = €3.159.000. De netto uitgave bedraagt daardoor nog €756.600. De reële kostprijs per nieuw aandeel bedraagt dan €31.525.  P.M. doet hier dus een goede zaak aan (of wat had U anders gedacht.)

Kon U dit ook?
Eigenlijk wel en je hoeft er geen trader voor te zijn. Stel dat je een bescheiden pakket van 90 aandelen Ascencio had. Je verkoopt de hele positie wanneer ook de familiale aandeelhouders dat deden. Je verkoopt op de beurs aan de 'bid' en je krijgt een verkoopkoers van €53. Meer was mogelijk geweest, maar dan had je de voorafgaande nieuwsstroom over de voorbije investeringen en de waarschijnlijkheid van een kapitaalverhoging correct moeten interpreteren en er ad-rem naar handelen.

Makelaarskosten en een (voor bevaks lagere) beurstax kosten je samen ongeveer €20. Je houdt netto €4.750 over. Je hebt nu geen inschrijvingsrechten en moet die dus op de beurs aankopen. Je kijkt enkele dagen de kat uit de boom, maar ziet dan toch de koers van het inschrijvingstrecht dalen. Als kleine belegger kan je niet wachten tot het laatste moment. Je koopt 238 inschrijvingsrechten tegen een koers van €1.50. Dat kost je €357 met een makerlaarskost/beurstax van €8 of €365. Door het uitoefenen van de 238 inschrijvingsrechten kan je op 102 nieuwe aandelen Ascencio intekenen. Daarvoor betaal je €4.590; voegen we daar de €365 betaald voor de rechten aan toe, dan bedraagt je totale investering €4.955. Netto betaal je voor de hele operatie €205. Daarvoor heb je dan wel 12 extra aandelen of een bescheiden €17.08 per extra aandeel Ascencio.

Yes, we can! Als je extra inhalig bent en bvb je vroegere positie zou willen verdubbelen tot 180 nieuwe aandelen, dan wordt het relatieve voordeel wel een heel stuk kleiner. Bedenk ook dat U bij de hele operatie tegelijk ook het voorschotdividend misloopt. Met een Hollandse kwinkslag: "Elk voordeel heb z'n nadeel." 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten